Gelukkig Nieuwjaar #2: Nieuw

Zo, deel twee van mijn Oud en Nieuw-blog. Inmiddels ben ik weer terug in Letland, vierde ik de jaarwisseling met EVS-vrienden in Riga, werd ik verrast door een berg sneeuw (en ijskoude temperaturen), kwam Renaud weer terug uit Frankrijk en werd onze badkamer gesloopt door een paar handige heren.

BauskaDeze blog heeft verder denk ik weinig introductie nodig – waar waren we gebleven…


[337] Svētdiena 1. janvāris // Zondag 1 januari
Oud en Nieuw in Letland vieren was een vreemde ervaring, want om middernacht was er niemand die proostte, zoende, of een vuurpijl afstak. Niemand. We stonden gewoon een beetje naar de lucht te staren, waar zich een mooie vuurwerkshow afspeelde. Een beetje een dooie boel dus: tijd om naar de kroeg te gaan. Het feest ging verder in onze stamkroeg Aussie Pub, waar we iedereen weer tegenkwamen. Het was een nacht vol gezelligheid, bier, Novuss, slechte grappen, verdwaalde mensen en dutjes in de Subway.

Ergens tegen de ochtend zijn we weer in het appartement van Boris beland en ben ik als een blok in slaap gevallen. Om een uur of 16:00 kwamen we allemaal maar eens uit bed en zaten we als een stel lijken aan de keukentafel. Ansis maakte een lekker ontbijt (of lunch, of diner?) en we kwamen langzaamaan weer tot leven. Daarna was het alweer tijd om terug naar huis te gaan, waar ik weer verder ben gaan slapen.


[338] Pirmdiena 2. janvāris // Maandag 2 januari
Het was de eerste werkdag van het nieuwe jaar en ik werd begroet door een leeg jeugdcentrum – tot zo ver verschilde 2017 dus nog niet veel van 2016. Na een tijdje kwam Madara opdagen en heb ik haar geholpen met wat papierwerk. Ze was al snel weer vertrokken en ik ben toen ook maar naar huis gegaan. Terwijl ik door Bauska liep begon het ineens flink te sneeuwen, terwijl het ‘s ochtends nog bijna 10°C was. Vreemd. Ik checkte het weerbericht en ik zag dat het nog de hele week zou blijven sneeuwen en dat er voor komend weekend -20°C wordt verwacht. Het begin van het einde.


[339] Otrdiena 3. janvāris // Dinsdag 3 januari
Vandaag had ik weer een Lomography-workshop, maar omdat er nooit iemand komt opdagen zouden Benita en een aantal andere collega’s deelnemen. Spoiler alert: die kwamen dus ook niet. Het is ook allemaal wel een beetje treurig. Madara was wel blij dat mijn workshop weer niet doorging, want nu kon ik haar mooi helpen met het eindverslag van ons EVS-project. Er waren een hoop moeilijke vragen, zoals wat mijn leeftijd is, waar ik vandaan kom en wat ik hier het afgelopen jaar heb uitgevoerd – en daar wist ze allemaal geen antwoord op. Ze zijn hier ook zo betrokken.

BauskaNa een paar uurtjes zuchten en onaardige opmerkingen inslikken, ging ik weer naar huis en heb ik een heleboel eten gemaakt voor de komende tijd. Over vier weken wonen we hier namelijk niet meer, dus alle kasten moeten leeg en de voorraden moeten op. Het gevolg: we hebben nu legere kasten, maar een uitpuilende vriezer. Nouja, ik hoef in elk geval voorlopig niet te koken. 😉


[340] Trešdiena 4. janvāris // Woensdag 4 januari
Ik werkte vandaag een dagje thuis, want er zou een loodgieter komen. Maar natuurlijk was de loodgieter een Let, dus die kwam niet. Het lijkt wel een slechte mop. Maakt niet uit: ik grijp graag elk excuus aan om niet naar het BJC te hoeven. Ik heb wat klusjes gedaan en het huis schoongemaakt, want vandaag zou Renaud (inclusief smetvrees) weer terugkomen uit Frankrijk. Ook heb ik nog wat boodschappen gedaan, maar er lag zo’n dik pak sneeuw dat ik steeds in een verstopt gat stapte. Waar is de weg? Waar is de stoep? Niemand weet het. ‘s Avonds kwam Juris langs, wat erg gezellig was. Ook kwam Renaud weer thuis en hij was superblij om weer in Bauska te zijn: ook gezellig dus. Alles is gezellig.


[341] Ceturtdiena 5. janvāris // Donderdag 5 januari
Vandaag kwam de loodgieter dan echt, dus ik kwam weer mooi onder de werkdag uit. Het kostte vijf verschillende klusjesmannen maar liefst zeven uur tijd om een watermetertje in de keuken te plaatsen. Het resultaat: nu komt er een klein zeikstraaltje uit de kraan en duurt het vijf minuten om een glas met water te vullen. Top. Morgen gaan ze aan het werk in de badkamer, dus ik denk dat ik nog maar even uitgebreid moet gaan douchen, nu het nog kan.

Terwijl de mannen bezig waren, heb ik de hele dag aan m’n blog(s) gewerkt. Ook heb ik een poster gemaakt voor een evenement van Matis en Boris, en ben ik even naar buiten geweest om een rondje door de sneeuw te lopen. Het is inmiddels al -15°C, dus dat was best verfrissend. Welkom, horrorwinter.


[342] Piektdiena 6. janvāris // Vrijdag 6 januari
Vandaag zouden de klussers weer langskomen, dus ik mocht weer een dagje thuisblijven. Op zich geen probleem, want ik heb niks in het BJC te zoeken en ik hoest de longen uit m’n lijf, dus ik wil ook niet echt iets anders doen. Na een dagje aan m’n blog gewerkt te hebben, kwamen de mannen om 16:00 uur eindelijk aankakken. Ik had dus net zo goed kunnen gaan werken (ssst, niet aan Madara vertellen).

Na een hele hoop herrie kwam Aigars (de man van onze huisbazin) met een grote vuilniszak vol puin de badkamer uit; hij had blijkbaar een hele muur weggebroken. Zo veel moeite om een metertje te plaatsen, en dat alleen maar omdat wij zogenaamd zo veel water verbruiken. Daarna hebben de mannen de muur wel weer gerepareerd (lees: er een stuk parket tegenaan getapet), dus alles is weer helemaal mooi. Ik ontdekte later wel dat onze wastafelkraan weg was, maar ja, die zullen wij wel niet nodig hebben. Zolang de douche nog gewoon werkt, vind ik het ook allemaal wel prima.

Tot zover deze week! Morgen komt de loodgieter nog een laatste keer langs (misschien om de kraan terug te geven?) en daarna ga ik denk ik naar Riga, want het is Diego’s laatste weekend in Letland. Verder staat er een bezoekje aan Valmiera op de planning, waar ik Ola en de oudjes ga opzoeken. Genoeg te doen!

Tot volgende week! :) xx


<< Vorige blog // Volgende blog >>

4 Responses

 1. FrankTX at · Reply

  Jaja het aftellen is begonnen… Gelukkig zijn de temperaturen weer aan het stijgen en hopelijk zijn we volgende week allebei uitgehoest 😉

  1. mam at · Reply

   Ik hoop met jullie mee!!!! Heel veel plezier in ieder geval en lekker genieten!!

   1. mam at · Reply

    ben inmiddels klaar met hopen nu ook dit bezoek niet door zal gaan. lijkt verdorie wel of er een vloek rust op bezoekjes aan Letland en omstreken!

 2. Ook mam ? at · Reply

  Hoi, wat een verwennerij zeg ? twee bloggen achter elkaar! Rare week heb je achter de rug ? lijkt in niets op de week ervoor. Was sowieso weer leuk om te lezen. Ben inmiddels wel benieuwd naar het verloop van je loodgieters ? het blijven toch aparte mensen die werklui in Letland hè? Succes met de vele sneeuw en bittere kou. Hoop dat je beter weer hebt volgende week als Frank komt ? nogmaals fijn weekend, beterschap verder en alvast veel plezier gewenst samen met Frank!! Ben nu al nieuwsgierig naar jullie belevenissen ? verheug me al op je volgende blog. Nog ff geduld voor deze mam ? XXX

Leave a Reply