Kleine kleiburgers en een sprankje hoop

Labvakar! Even een korte update tussendoor, want vanaf morgen ga ik een paar dagen weg en daarna heb ik weer een superdrukke week voor de boeg. Het project is nu echt begonnen en de septembermagie is te voelen! Dus hier is een klein blogje, met een klein beetje hoop en een klein beetje verbetering. :)

KleivriendjeDeze afgelopen dagen waren weer goed gevuld: het Nationaal Agentschap is op bezoek geweest, ik heb vele meetings bijgewoond, ik maakte kleine kleiburgers en ik was druk bezig met vormgeven. Druk weekje.


[233] Pirmdiena 19. septembris // Maandag 19 september
Ik was al vroeg in het jeugdcentrum, want ik had een hoop te doen. Voor woensdag stond er namelijk weer een deadline gepland en moest ik twee pagina’s van de BJC50-website afhebben. Daarom had ik de maandag gereserveerd om hier de hele dag aan te werken. Het stond zelfs helemaal officieel op de planning en niemand zou me vandaag storen.

De multimediastudio werd schoongemaakt en de deur was open, dus ik had geluk. Ik heb lekker gewerkt en ik ben aardig opgeschoten. Terwijl ik zat te zwoegen, kwam Madara langs om mij iets te brengen: mijn eigen sleutel van de studio. En hij paste ook nog – het was een wonder! Zou ik vanaf nu dan eindelijk normaal aan een bureau kunnen werken? Of zullen ze de sloten binnenkort weer vervangen?


[234] Otrdiena 20. septembris // Dinsdag 20 september
Vandaag was de grote dag: het Nationaal Agentschap zou op bezoek komen. Iedereen was al dagenlang zenuwachtig en we zaten braaf klaar met thee en koekjes, om Dita en haar compagnon te verwelkomen. Het bezoek duurde maar liefst zes uur lang. De eerste helft van het gesprek was in het Lets en was bedoeld voor de organisatie. Oftewel: Benita mocht zich verantwoorden. Het bleek al snel dat ze geen flauw idee heeft wat EVS inhoud, maar gelukkig waren de dames van het Agentschap zo aardig om haar alles uit te leggen. Benita was vreselijk nerveus en ze zat te zweten, te wiebelen en ongemakkelijke te giechelen. De tegenargumenten waar ze mee aankwam waren ook diep treurig. Helaas kon ik het Lets prima volgen en moest ik al deze onzin aanhoren. :(

Na deze beschamende vertoning was het de beurt aan Renaud en mij. We hebben lang gepraat en nieuwe plannen gemaakt. Ook hebben we samen met Dita en Madara ons appartement bezocht, om te checken of we nu wel echt bedden en een douche hebben. Het is natuurlijk wel eens anders geweest…

Al met al was het bezoek van het Agentschap erg nuttig. Er werd eindelijk eens echt naar ons geluisterd en alles was bespreekbaar. Met mij gaat het de laatste weken eigenlijk wel redelijk: ik heb mijn activiteiten en ik mag doen wat ik leuk vind. Renaud doet daarentegen helemaal niks. Hij werkt hooguit zes uur per week en hij is ook niet meer gemotiveerd om iets anders te ondernemen. Er is ons nu de kans geboden om onze wensen aan te geven en het BJC gaat er alles aan doen (tenminste – dat zeggen ze) om ons project te redden. Het is dus nu of nooit. En oja, die nieuwe regels over ons zogenaamde samenwerkingsverbod zijn van tafel. Evenals de regels dat wij toestemming nodig hebben voor de invulling van onze vrije tijd. Het Agentschap moedigt samenwerkingen tussen organisaties juist aan, en het gaat het BJC geen donder aan wat wij in het weekend uitvoeren. Mooi zo – had ik dus toch gelijk.


[235] Trešdiena 21. septembris // Woensdag 21 september
Vandaag zou ik mijn wekelijkse BJC50-meeting hebben met Veronika en Madara, maar na een uur wachten hoorde ik dat het morgen zou zijn. Ben ik eens goed voorbereid… Ook mijn BJC50-workshop ging niet door, want er kwam niemand opdagen. Mooi, want ik had echt geen zin en deze workshop is totaal nutteloos.

KleivriendjesIk heb mijn vrije tijd nuttig besteed en ik ben in de studio gaan werken. Vervolgens heb ik een Franse les van Renaud bijgewoond. Er waren drie leuke kinderen die niet naar huis wilden, dus na de les zijn we met ze gaan kleien. In de zomer was onze hele kleidierentuin gesmolten in de zon, dus het was hoog tijd om nieuwe diertjes te maken. En die dieren moeten natuurlijk ook eten. 😉


[236] Ceturtdiena 22. septembris // Donderdag 22 september
Na een rustige ochtend ging ik naar het werk en kwam ik Roberts tegen: één van de kleikunstenaars van gisteren. Hij stond alweer voor het BJC te wachten, want hij wilde Frans leren en hij was boos dat Renaud niet elke dag les wilde geven. Na een tijdje mopperen ging hij mee naar binnen en heb ik aan een poster gewerkt voor mijn aankomende workshops in Rēzekne. Ondertussen praatte Roberts me de oren van het hoofd. Dat kind is pas acht jaar oud, maar hij spreekt perfect Engels en hij is echt hilarisch. Na een paar uurtjes werken, moesten Renaud en ik naar het rode gebouw, want we hadden een meeting met Benita. Inmiddels hadden we haar niet erg veel meer te melden, dus de meeting was snel voorbij.

Daarna was het tijd voor mijn BJC50-meeting, die Benita vandaag van Veronika had overgenomen. Ze vond alles wat ik had gemaakt fantastisch en ze luisterde zelfs naar mijn adviezen – en niet alleen over vormgeving, maar ook over het project en Erasmus+ in het algemeen. Er was alleen maar lof voor mij, want ze was zo dankbaar dat ik daar allemaal mee kon helpen. Het was bijna eng. Als bedankje werd ik een uurtje later in het rode gebouw opgesloten en ging het alarm af. Gelukkig kwam de Lego-lerares (jaja, die hebben wij gewoon) mij redden. Wat een avonturen.


[237] Piektdiena 23. septembris // Vrijdag 23 september
Weer een volle dag! Ik heb weer posters gemaakt en we hadden de meest nutteloze Letse les ooit. Maakt niet uit, kunnen wij weer een paar uurtjes ouwehoeren en Solvita krijgt daar dan weer voor betaald – dat gunnen wij haar ook wel. 😉

Morgen ga ik naar Tallinn en daarna naar Helsinki, dus mijn volgende blog wordt hopelijk weer een mooi reisverslag. En voor wie niet kan wachten: ik zal vast wel wat foto’s op Instagram posten. Maar ik moet nu eerst nog even wat werk afmaken en mijn tas inpakken…

Tiksimies vēlāk. :) xx

10 Responses

 1. Linda at · Reply

  Hihi ik ben de eerste

  1. mam at · Reply

   Echt niet!!!! Kijk maar eens naar datum en tijdstip 😉 HAHAHA

 2. Linda at · Reply

  Hoop dat het bezoek van het Agentschap verandering gaat brengen. Je hebt in ieder geval nu een (passende) sleutel ? Voorlopig ga je een paar leuke dagen tegemoet. Heel veel plezier en veel foto’s posten!

 3. FrankTX at · Reply

  Eerstes!! Voor de rest, zie Stephanies vorige bericht…

  1. mam at · Reply

   Hahaha nee hoor!!! Kijk eens goed naar datum en tijdstip 😉 Wel superleuk dat je reageert :)

   1. FrankTX at · Reply

    Ja Stephanie was op pad, dus ik kon je reactie nog niet zien… Nou ja, tweede is ook mooi 😉

    1. mam at · Reply

     :)

 4. mam at · Reply

  Hoi, nou zo te lezen is jou `Prinsjesdag` goed verlopen :) dat is fijn om te lezen. We hebben elkaar van de week al gesproken op Skype dus helemaal blanco was ik niet toen ik jou blog ging lezen. Fijne tijd in Tallinn en Helsinki (wat onderneem je toch weer veel, ben supertrots op jou!!) Dikke kus van je trouwe bloglezer en reageerster mam XXX FRANK WAAR BLIJF JE NOU!!! :) :) :)

Leave a Reply