Lange wandelingen, Muse en een kus

Sveiki! Ik heb me aan mijn woord gehouden: een blogupdate binnen een week! Dit betekent niet dat ik me verveeld heb, of dat er helemaal niks gebeurd is. In tegendeel: de week was juist goed gevuld met (meestal) leuke dingen. De tijd is dan ook weer voorbij gevlogen.

RigaIk ben deze week naar Jūrmala geweest, ik heb een geweldig concert van Muse bijgewoond, de toerist uitgehangen in Riga en ik heb een dierentuin bezocht. En dan te bedenken dat ik amper een week geleden nog in Nederland zat. In die tijd is er natuurlijk ook van alles gebeurd en veranderd, maar ik heb nog geen update wat betreft de perikelen in het jeugdcentrum. Niemand lijkt het belangrijk te vinden om ons op de hoogte te brengen van de nieuwe situatie en het onderwerp wordt gewoon in de doofpot gestopt. Het lijkt erop dat we er voor nu dus alleen voor staan. En wat er daarna gaat gebeuren? Geen idee.

Ondertussen vermaak ik me in ieder geval prima, want deze hele maand is gevuld met leuke dingen. Aanstaande donderdag ga ik naar Litouwen, om daar naar een Iron Maiden-concert te gaan in Kaunas en om Vilnius te bezoeken. Daarna ga ik meteen door naar Cēsis, waar ik met Madeleine deelneem aan een Feasibility Visit, in het kader van Erasmus+. Madeleine heeft ook nog een paar extra dagen aan haar bezoek in Letland geplakt, dus dat wordt hartstikke gezellig en ik zal me voorlopig niet vervelen.

De nieuwe avonturen zullen uiteraard weer op mijn blog te vinden zijn; ik hou jullie op de hoogte! :)


[137] Trešdiena 15. jūnijs // Woensdag 15 juni
De afgelopen twee weken was er een kamp gaande in het jeugdcentrum, waar Renaud en ik bij moesten helpen. Tot nu toe had ik er weinig van meegekregen, maar vandaag moest ik mee naar de zee. Ja, “naar de zee” – meer informatie kregen we niet. We wisten alleen dat er om 09:00 uur een bus zou vertrekken vanuit het centrum en dat we die niet mochten missen (wat kennen ze ons toch goed). Natuurlijk stonden Renaud en ik keurig op tijd klaar en vertrokken we met een bus met zo’n dertig kinderen en een paar begeleiders naar de zee. Aangekomen op het strand van Jūrmala begonnen we te wandelen. Je zou denken dat we ergens heen gingen, maar na een paar uur doelloos vooruit lopen, begon ik daar sterk aan te twijfelen. De kinderen leken zich prima te vermaken, maar ik wilde alleen maar naar huis. Ik had al twee nachten niet geslapen en ik zag het nut van deze wandeling ook niet echt in. Na een tijdje werd het eindeloze strand ingewisseld voor een bos, waar we ook nog een heel eind moesten wandelen. Uiteindelijk kwamen we aan bij een soort openluchtmuseum, waar ik aan het werk werd gezet om de lunch voor te bereiden. Had ik nou serieus vier uur lang gelopen om een paar komkommers te snijden?

Een bosjesvrouw was op de rustplaats een vuur aan het maken en ik besloot dat zij beter gezelschap zou zijn dan die stomme Letten, die de hele dag nog geen woord met me gewisseld hadden. Nu sprak de vuurmaakster helaas ook geen woord Engels, maar het was een goede keus om bij haar te blijven. Geen gillende kinderen en gewoon een beetje naar een stel vlammen staren. Na een tijdje vond iedereen de rustplaats weer terug en was het ook meteen gedaan met de rust. We hebben worstjes gegrild boven het vuur en daarna gingen we weer naar de bus.

In de bus deed ik een dutje en voor ik het wist waren we alweer op bestemming. Ik dacht dat de verlossing nabij was, maar helaas waren we niet terug in Bauska, maar ergens bij een park in de buurt van Riga. Er was een hoge uitkijktoren en vanaf daar kon je ongeveer heel Letland zien (alleen maar bomen dus). Verder was er nog een speeltuin, waar iedereen leuk ging spelen en ik vanaf de schommel m’n ogen open probeerde te houden. Daarna gingen we gelukkig echt terug naar Bauska en was deze nutteloze dag eindelijk voorbij. De omgeving was mooi, maar ik weet nog steeds niet waarom ik hier zo nodig bij moest zijn.

Jurmala    Bos    Uitzicht


[138] Ceturtdiena 16. jūnijs // Donderdag 16 juni
Ik was zo moe van alle onzin en de slapeloze nachten, maar ik moest weer vroeg uit bed, want we hadden Letse les. Ik kan me er eigenlijk zeer weinig van herinneren, maar ik heb vast een hoop geleerd. Na de les kreeg Renaud een berichtje vanuit de rode huis: we moesten op de foto voor de lokale krant. No way. Ik word hier al ruim vier maanden door alle collega’s genegeerd of als voetveeg behandeld, maar nu willen ze leuk met me pronken? Dat ging dus mooi niet door.

MuseDe rest van de middag heb ik mijn werk geboycot en een beetje zitten kletsen met Juris, Novuss gespeeld met ons trouwste bezoekertje Kristers en buttons ontworpen met zijn broer Kaspars. Daarna vond ik dat ik wel weer genoeg had gedaan voor vandaag. Ik pakte mijn spullen in, ging op tijd weg en nam de bus naar Riga, want vanavond speelde Muse in Arēna Rīga!

In Riga trof ik Fanny Biver (de Franse EVS-er waarmee in een kamer deelde op de On-Arrival Training; herinneren jullie haar nog?), haar Moldavische vriend Vova en zijn nichtje, die een te moeilijke naam heeft. We hebben wat gegeten en zijn toen met de bus naar de Arena gegaan. We waren al aan de late kant en de deuren waren al open, maar het was nog aardig rustig. De Arena bleek ook best klein te zijn (zeker in vergelijking met de Amsterdam Arena), dus er pasten waarschijnlijk ook gewoon niet zo veel mensen in.

Het voorprogramma hadden we al gemist en Muse kon ieder moment beginnen. We stonden achterin de zaal, maar omdat deze zo klein was, hadden we alsnog perfect zicht op het 360-podium. Toen gingen de lichten uit en vulde de lucht zich met drones. Muse opende met een knallend nummer en iedereen ging uit z’n dak. Wat een show! Alles bewoog, er werden prachtige beelden geprojecteerd, het podium draaide continue, er vlogen ruimteschepen en lichtbollen door de lucht, er was een indrukwekkende lichtshow, er was rook, confetti, ballonnen… Geweldig! Het is natuurlijk geen Iron Maiden, maar dit is zeker wel één van de beste optredens die ik ooit heb mogen bijwonen. :)


[139] Piektdiena 17. jūnijs // Vrijdag 17 juni
Het was gisteravond te laat geworden om nog terug te gaan naar Bauska, dus ik had weer in het Teddy Bear Hostel geslapen. Het was me vorige keer goed bevallen en nu zelfs nog beter, want ik heb ook daadwerkelijk kunnen slapen. ‘s Ochtends heb ik lekker rustig aan gedaan en ik was de laatste gast die vertrok. Ik had nog wat tijd voordat ik naar het werk moest, dus ik heb een rondje door Oud-Riga gelopen. Daar heb ik lekker ontbeten op het plein en een beetje mensen gekeken. Ik weet niet wat het was, maar ik voelde me ineens zo vrij, alsof ik alles kon doen wat ik maar wilde. Misschien ga ik dat ook maar gewoon doen.

Om 13:00 uur was ik weer in Bauska, waar ik meteen doorging naar het jeugdcentrum. Al het personeel (dat in de zomervakantie doorwerkt) zou om 13:00 uur moeten beginnen, maar er was helemaal niemand en ik had geen sleutel. De kampkinderen stonden ook al voor de deur te wiebelen en geen van hun begeleiders kon de deur openmaken. Na een klein halfuurtje in de regen kwam de schoonmaakster een sleutel brengen en konden we allemaal naar binnen. Ik heb een aantal certificaten gemaakt (nog steeds die lelijke, ja) en Kaspars weer geholpen met zijn buttons. Daarna ben ik boven gaan zitten, want iedereen maakte zo’n herrie en ik word al oud. Al met al was het best een chill werkdagje en voor ik het wist mocht ik alweer weekend gaan vieren.


[140] Sestdiena 18. jūnijs // Zaterdag 18 juni
Juris belde me ‘s ochtends vroeg op, met de mededeling dat het regende. Het had vannacht blijkbaar enorm gestormd (er was zelfs een tornado-alarm) en we zouden vandaag met z’n drieën naar Riga Zoo. Toen ik door mijn raam keek zag ik niets dan een Hollands windje met enkele drupjes: maakte iedereen zich daar nou zou druk om? Juris was ervan overtuigd dat het later op de dag wel zou opklaren, dus we besloten dat we niet van suiker waren en gingen gewoon naar Riga.

GiraffesAangekomen in Riga regende en stormde het toch wel behoorlijk en Juris had spijt van zijn keuze om een korte broek en teenslippers te dragen (Letten…). Na ergens een paraplu te hebben gescoord, gingen we met de tram naar de dierentuin. Voor slechts € 4,- p.p. konden we de hele dag aapjes kijken, krokodillen zoeken en een geredde circusbeer zien dansen (wat hartstikke zielig was). Ik had een banaan mee en dat bleek een groot succes bij de apen: ze kwamen allemaal naar het raam en Renaud kon goede foto’s maken.

Het leukste onderdeel van de Zoo was het giraffenverblijf: er waren verschillende etages en je kon heel dichtbij de giraffen komen en ze eventueel zelfs aanraken – al mocht dat natuurlijk niet. Eén van de giraffen vond mij wel leuk en kwam me een kusje brengen door het raam. Die beesten zijn groot joh! Ze hebben een enorme kop en ze zijn dik vijf meter lang. Ik snap nu wel dat Dikkertje Dap een trap nodig had.

Later op de dag klaarde het nog op en werd het zelfs warm. Helaas moest Juris alweer op tijd naar Bauska om te dansen, dus na een rondje Riga gingen we weer naar huis. Daar heb ik de was gedaan, gekookt, gegeten, nog wat series gekeken en ben ik lekker gaan slapen.


[141] Svētdiena 19. jūnijs // Zondag 19 juni
Een rustig zondagje: ik heb eindelijk mijn koffer uitgepakt, alles opgeruimd, de was gedaan, boodschappen gedaan… Renaud had mijn boodschappenlijstje aangevuld met allerlei tips, Franse woorden, “raroslar” (hij denk dat dit de correcte spelling van “hagelslag” is) en twintig keer het woord “wafels”, dus ik had een missie te volbrengen. Daarna heb ik lekker weinig gedaan en de meeste tijd in mijn roze kamer in Crib Schaamlip doorgebracht. Ik heb wat series gekeken, mijn administratie gedaan en natuurlijk deze blog geschreven. Helaas is het weekend nu alweer bijna voorbij – het gaat ook altijd veel te snel. Gelukkig is het over drie dagen alweer opnieuw weekend en ga ik vanaf dan anderhalve week lang leuke dingen doen. We overleven het wel!

Ar labu nakti un tiksimies vēlāk! :) xx


<< Vorige blog // Volgende blog >>

One Response

  1. mam at · Reply

    Joehoe wat een verrassing :) nu alweer een nieuwe blog. En wat voor een!! Ik kreeg een smile op mijn gezicht en die zit er op dit moment nog steeds. Ik blijf erbij, je schrijft echt hilarisch (heb ik dit echt goed gespeld?) dus weer een zeer welkom begin van deze week. Ga lekker door met genieten dat lees ik graag en superveel plezier bij Maiden!!! Dikke kus mam XXX

Leave a Reply