Madeleine en Passenger in de Baltische Staten

Čau, trouwe lezers! Hier een verrassingsupdate, want soms gaan de dingen niet zoals gepland en heb je ineens een hele hoop extra vrije tijd. Jammer voor mij, maar leuk voor jullie (lees: mijn moeder), want nu is er weer een extra blogje om te lezen.

VilniusDe afgelopen dagen was Madeleine in de Baltische Staten en zijn we naar Vilnius en Riga geweest, waar we de toerist hebben uitgehangen en twee concerten van Passenger hebben bezocht. Het was een superleuk weekend en volgende week gaan we gewoon voor ronde twee, want dan komt Madeleine weer, maar dan met aanhang. Het is non-stop feest: Letland, pretland!

En het is waar wat ze zeggen: tijd vliegt als je plezier hebt. Op het werk is dit plezier ver te zoeken, maar gelukkig heb ik alle weekenden vol gepland met leuke dingen. Zo overleef ik het wel tot februari. 😉


[250] Ceturtdiena 6. oktobris // Donderdag 6 oktober
Vandaag werden de bezoek-Steef-in-Letland-weken afgetrapt met Madeleine die naar Vilnius zou komen. Ik had een paar dagen vrij genomen en ik ging met de bus naar de Litouwse hoofdstad. Ik had een veel te duur ticket vanaf Bauska gekocht, dus dit keer hoefde ik niet drie uur om te rijden via Riga. Helaas kostte deze tijdsbesparing wel even vier keer zo veel geld, maar soms is dat het wel waard.

Het was een rustig busreisje met goede muziek en slechte films, en voor ik het wist was ik in Vilnius. Madeleine zou een paar uur later aankomen, dus ik had de tijd om alvast wat rond te lopen. Ik heb ingecheckt in ons gehuurde appartement: een gezellig hippiehol met overal oude boeken, vreemde kunst en een heel hoog bed, met het engste laddertje ooit. Na nog een kopje thee te hebben gedronken met de verhuur-opa, ben ik Vilnius ingegaan. Ik heb de Russische kerk bezocht, door het park gelopen en ik ben natuurlijk de heuvel opgegaan, voor het allermooiste uitzicht over herfstig Vilnius.

Toen ik bovenop de heuvel stond, zag ik ineens een roze vliegtuigje overvliegen: Madeleine! Dus ik zwaaien en een foto maken. Op hetzelfde moment stuurde Madeleine mij een foto vanuit de lucht, met daarop de heuvel waar ik op stond – wat een toeval! Ik liep terug naar het appartement, waar we elkaar zouden treffen. Maar natuurlijk zou ik mezelf niet zijn als ik niet eerst vier keer verkeerd zou lopen; ik kwam dus alsnog als laatste daar aan. Madeleine stond al te wachten met Hollandse kaas, stroopwafels en een frikandelbroodje – alle liefde uit Nederland. Daarna hebben door Old Town gelopen en zijn we uit eten geweest.

Vilnius    Vilnius    Vilnius


[251] Piektdiena 7. oktobris // Vrijdag 7 oktober
Mijn hele hoge bed sliep erg lekker, maar het was wel een uitdaging om weer beneden te komen. Gelukkig had ik na een tijdje eindelijk genoeg moed verzameld en konden we Vilnius weer in. We zijn naar de markt geweest, hebben de toerist uitgehangen en we hebben bij een traditioneel Litouws restaurant gegeten, waar we aan tafel belandden met een gezellige Roemeen. Mijn beste Vilnius-tip: bestel geen varkensoor. Wat was dat vreselijk smerig.

Passenger

Na deze spannende maaltijd hebben we nog wat rondgelopen en zijn we naar een cafeetje gegaan, waar we met Elnora hadden afgesproken. We hebben thee gedronken en zijn daarna naar Elnora’s appartement gegaan; ze is net verhuisd en wij moesten natuurlijk even haar nieuwe plekje bewonderen. Het was echt supermooi en nieuw – dat is weer eens wat anders dan die Sovjet-flats waar wij hier in wonen.

Na deze mini-housewarming gingen we met z’n drieën naar Compensa, waar Passenger zou optreden. Het was echt een piepklein zaaltje en we stonden mooi vooraan, al waren we best laat. Ik ben normaal gesproken eigenlijk geen Passenger-fan, maar het was echt een enorm goed concert en het was nog leuk ook. Het is geen Iron Maiden, maar het was zeker niet vervelend. 😉


[252] Sestdiena 8. oktobris // Zaterdag 8 oktober
Onze laatste dag in Vilnius! Madeleine en ik hebben nog een laatste rondje door de stad gelopen en een bezoek aan de McDonald’s gebracht, en toen was het alweer tijd om terug naar Bauska te gaan.

De buschauffeur wilde eigenlijk niet in Bauska stoppen, want dat was volgens hem geen halte op deze route. Gelukkig konden een paar Russisch sprekende reizigers hem voor ons overhalen en waren wij weer mooi gered – ik had namelijk echt geen zin om eerst weer helemaal naar Riga te gaan. Nadat we thuis onze spullen hadden gedropt, hebben Madeleine en ik de regen getrotseerd en zijn we naar de Taverna gelopen. Daar hebben we lekker gegeten en bier gedronken met Juris. Het was erg gezellig en mijn Letse kip smaakte een stuk beter dan dat varkensoor van gisteren.


[253] Svētdiena 9. oktobris // Zondag 9 oktober
Na een ontbijtbuffet in eigen keuken gingen Madeleine en ik naar Riga, waar Passenger ‘s avonds zou optreden. Madeleine is groot fan en ik bracht offers om haar een concertbezoek cadeau te doen voor haar verjaardag. We checkten in in het Teddy Bear Hostel, onze slaapplaats voor de nacht, waar naast een hoop beren ook een vogel in onze kamer zat. Gelukkig vloog hij na enige aanmoedig door het raam naar buiten – en viel hij daarna van grote hoogte naar beneden. RIP, vogel.

In Riga hebben we door Old Town gelopen, kerken bezocht en zelfs per ongeluk een dienst bijgewoond. Ook zijn we naar de Russische kathedraal geweest, die echt enorm mooi is van binnen. We mochten helaas geen foto’s maken en mijn stiekeme foto’s zijn mislukt, dus hopelijk gaat dat bij het volgende bezoek beter. Na even gratis van het uitzicht te hebben genoten vanuit de toiletten van het Radisson Blu Hotel, zijn we bij Lido gaan eten. Lido is de gezelligste vreetschuur van Letland, waar je voor weinig geld erg lekker kan eten en drinken. Kijk, daar houden we van.

Na het eten zijn we naar het Palladium (de concertzaal) gelopen, waar al een lange rij giechelende meisjes stond te wachten. Daar pasten wij natuurlijk mooi tussen, en met een biertje in de hand sloten we aan. Toen de deuren open gingen trok Madeleine een sprintje, waardoor we de beste plekken vooraan hadden bemachtigd. Gelukkig had ik de teksten van Passenger in Vilnius al een beetje kunnen oefenen, dus dit keer kon ik vrolijk meezingen. Na de show zijn we buiten bij de tourbus gaan wachten en hebben we Passenger en de band ontmoet. We hebben een praatje gemaakt, onze tickets laten signeren en we zijn op de foto geweest. Het was echt een hele leuke avond (ja, zelfs ik vond dat) en blijkbaar het beste cadeau dat ik ooit heb gegeven. 😉

Riga    Passenger    Passenger


[254] Pirmdiena 10. oktobris // Maandag 10 oktober
Na een korte nacht en een afscheidsontbijtje in Riga, moest ik alweer terug naar Bauska, want ik moest werken. Ik nam tijdelijk afscheid van Madeleine en pakte de bus. ‘s Middags zou ik mijn eerste Lomography-workshop geven, dus ik moest natuurlijk wel op tijd zijn om de laatste dingen voor te bereiden. Ik had al veel tijd en moeite in deze workshop gestoken en ik had er zin in! Maar toen het eenmaal zover was, kwam er niemand opdagen.

Het was sowieso een beetje de dag dat niemand kwam, want mijn Hollandse vriendjes zouden eigenlijk vandaag in Letland arriveren met de camper, maar dat ging ook niet door. M’n hele dag was dus gecanceld. Ik heb de rest van de tijd maar wat posters gemaakt voor Madara, dan was er in ieder geval nog iemand blij.


[255] Otrdiena 11. oktobris // Dinsdag 11 oktober
Ik had echt geen zin om te werken, maar daar komen we tegenwoordig niet zo makkelijk meer onderuit. Ik heb mezelf naar het jeugdcentrum gesleept en heb daar weer een poster gemaakt (al-tijd) en aan de BJC50-website gewerkt. De deadline komt steeds dichterbij en het lijkt nog helemaal nergens op, dus dat wordt nog spannend. Nou ja, eerst morgen maar weer de meeting met Veronika en m’n webdesign-zonder-pc-workshop overleven.

De dag ging gelukkig snel voorbij en al gauw mocht ik weer naar huis. Daar heb ik de hele avond aan deze blog gewerkt; hat kost toch altijd wel weer erg veel tijd om alles uit te schrijven. Ik maak ook veel te veel mee – en het wordt alleen nog maar meer…

Tot de volgende keer! :) xx

4 Responses

 1. Ook mam ? at · Reply

  Joepie ? het is hem gelukt ??Frank, gefeliciteerd hoor ???

 2. mam at · Reply

  Hoi Steef, ik hoop voor Frank dat drie dagen wachten met een reactie genoeg is geweest? Het was voor mij iig slopend om zo lang te `moeten` wachten, maar ik heb het aan de andere kant als overkanter graag voor Frank over 😉 Een blog met een lach en een traan deze x. Hele leuke dingen meegemaakt, een fijne tijd met Madeleine (we hebben er gisteravond van alles over gehoord ) concerten, lekker eten en chillen, maar ook de teleurstelling dat je bezoek uit Den Helder niet doorging :( De ruim 28 kilo aan spullen die klaar stond komt nu jou kant op in afgeslankte vorm met het vliegtuig. Helaas kon niet alles mee, maar ik heb mijn best gedaan om het belangrijkste in de koffer te stoppen 😉 Nog een paar dagen geduld en je kunt naar hartenlust grabbelen tussen de Hollandse spulletjes :) Heel veel plezier de komende week met de Kommertjes en Boukje ( nee!! Niet die! Er zijn ook leuke Boukjes :( ) Geniet ervan meisje, dikke kus van mam XXX

 3. FrankTX at · Reply

  En have fun Steph!

 4. FrankTX at · Reply

  Zou ik dan deze keer……

Leave a Reply