Mijn trip naar Noorwegen

God kveld! De afgelopen paar dagen was ik in Noorwegen: een prachtig en fotogeniek land, dus deze blog bevat mooie plaatjes!

Noorwegen is mooi. En niet alleen de natuur, maar ook de vormgeving van het hele straatbeeld is prachtig. Er wordt een hoop verbouwd en gerestaureerd, en alles is nieuw en modern. Een fiets huur je via een app op je smartphone en de deuren van een openbaar toilet open je met je creditcard. Zo’n wc-bezoekje kost je trouwens wel een paar euro, maar Noorwegen is ook gewoon een duur land. Voor een flesje water betaal je zo € 4,-, een biertje kost je minstens het dubbele en voor een fatsoenlijke maaltijd moet je bijna een nier verkopen. Gelukkig zijn sommige dingen ook gratis, maar daarvoor moet je de juiste mensen tegenkomen. 😉


[222] Ceturtdiena 8. septembris // Donderdag 8 september
Het was zo ver – mijn trip kon beginnen! ‘s Ochtends ging ik naar Riga, waarvandaan ik naar Oslo zou vliegen. Ik vloog met Ryan Air en die maakt zijn naam als budgetmaatschappij zeker waar: de passagiers zitten op een soort plastic tuinmeubilair en het cabinepersoneel ziet er uit alsof ze iets te weinig tijd hadden om zichzelf presentabel te maken. Maakt niet uit – de vluchten zijn goedkoop. Ik had trouwens de hele rij stoelen voor mezelf, dus mij hoor je niet klagen.

VliegtuigAangekomen op Oslo Rygge ging ik met een pendelbus naar het station, om daar de trein naar Oslo te pakken. Ik had het geluk dat de ticketautomaat niet werkte en er geen conducteur te vinden was: gratis reizen! Zo had ik mijn eerste € 20,- in dit dure land alweer bespaard. Na een half uur kwam ik aan in Oslo en ging ik op zoek naar mijn hostel. Dat was nog een flinke opgave, maar na een lange stadswandeling heb ik het gevonden. In de slaapzaal maakte ik kennis met de Belgische Simon en de Oostenrijkse Christoph. Ze waren uitgenodigd om een expositie te bezoeken en vroegen of ik meeging. Leuk!

In galerie “Little Norway” ontmoetten we Elisabeth en Hans (de uitnodigers), hun vrienden en de kunstenaars. Een Noorse stavkirke stond centraal in deze expositie. Deze kerk stond oorspronkelijk in Noorwegen, is afgebroken en naar de Verenigde Staten vervoerd, is daar weer opgebouwd, is weer afgebroken en wordt nu gerestaureerd in Oslo, om vervolgens weer opgebouwd te worden. Het was interessant om te zien en het was ook een bijzondere kerk, met drakenkoppen in het houtwerk enzo. Echt Noors. De vrijwilligers die aan dit project werken vertelden enthousiast over hun werk. Dat was erg leuk en de mensen waren zo vriendelijk, open en gezellig – en er was gratis bier!

Na de expositie zijn we met z’n vijven naar een bar gegaan, waar we leuk hebben gezeten. Met sluitingstijd vertrokken de mannen en bleef ik alleen met Elisabeth over. Elisabeth regelde een gratis taxirit naar de volgende bar (ik weet niet wat ze heeft gezegd, maar misschien is dat maar beter ook), waar we terechtkwamen in een rap battle. Toen deze bar ook sloot, was het tijd om terug naar het hostel te gaan. Tot zo ver het nachtleven met willekeurige avonturen in Oslo. 😉


[223] Piektdiena 9. septembris // Vrijdag 9 september
Na een paar uurtjes slaap werd ik weer wakker. Het was niet mijn plan om tegen de ochtend pas naar bed te gaan, maar het was gebeurd en ik had een superleuke avond gehad. Toch wilde ik vandaag nog zo veel mogelijk van Oslo zien, dus ik moest uit bed. Ik ben gaan ronddwalen door de stad en ik kwam allemaal mooie dingen tegen: leuke straatjes, parken, indrukwekkende gebouwen…

Oslo    Oslo    Oslo

Ik heb de haven en de promenade van Oslo bezocht en lekker bootjes en mensen gekeken. De mensen in Noorwegen zijn echt enorm aardig. Ze maken makkelijk een praatje, lachen vriendelijk naar elkaar en groeten je als je langsloopt. Toen ik bijna in slaap viel op een bankje (kort nachtje he) kwam er meteen iemand naar me toe om te kijken of het wel goed met me ging. Zoiets zou in Letland nooit gebeuren – daar kijken ze niet eens naar je om als je halfdood langs de weg ligt.

Oslo    Oslo    Oslo

Na een lange dag de toerist uithangen, waren mijn laatste uren in Oslo alweer aangebroken. Er trad een bandje op in het park, waar ik even ben gaan kijken. Daarna ben ik wat gaan eten bij Peppes Pizza, wat vreselijk duur was – zoals het hoort in Noorwegen. Met een gevulde maag heb ik nog een laatste rondje door Oslo gelopen. Daarna ben ik naar het station gegaan, om daar met de nachttrein naar Bergen te gaan. Het traject van Oslo naar Bergen schijnt de mooiste treinrit van Europa te zijn, maar helaas reisde ik ‘s nachts en heb ik dus helemaal niks kunnen zien. :(


[224] Sestdiena 10. septembris // Zaterdag 10 september
Na een lange treinrit kwam ik ‘s ochtends vroeg aan in Bergen. Het was nat, koud en mistig. Ik was enorm moe na mijn tweede vrijwel slapeloze nacht en alles deed zeer. Maar – ik was in Bergen! Na een ontbijtje op het station trotseerde ik de regen en ging ik de stad in. Met een toeristische route kwam ik aan in het centrum van Bergen, waar de bekende handelshuisjes aan het water staan. Na wat rondkijken ben ik met een kabeltreintje de berg Fløyen opgegaan. Vanaf daar had ik een prachtig uitzicht over de hele stad – en ik was in het leuke gezelschap van een geit.

Bergen    Bergen    Bergen

Vanaf het uitkijkpunt op Fløyen ben ik verder gaan lopen. Blijkbaar is er een enorm wandelgebied en kun je vanaf deze top naar de andere bergen lopen. De paden brachten mij middenin de mooiste en groenste natuur en langs een prachtig meer. Noorwegen is écht mooi. Ik ben nog een stukje gaan klimmen en kwam zo op een nog hoger punt uit. Helaas was ik er niet op voorbereid om een rivierstroompje van een berg te volgen, dus ik kwam zeiknat en onder de modder weer beneden. Maar wat was het tof en wat is dit een mooie plek! Ik wilde nog wel veel langer blijven, maar ik moest naar mijn hostel om op tijd in te checken.

Bergen    Bergen    Bergen

Het YMCA Hostel (zing maar mee!) zat blijkbaar op een toplocatie en bevond zich letterlijk aan de kade. Na het inchecken heb ik snel gedoucht en ben ik weer naar buiten gegaan. De zon ging al bijna onder en scheen een magisch licht over de haven. De huisjes in de bergen waren ook verlicht en alles zag er zo mooi uit.

Ik begon honger te krijgen en wilde eigenlijk een lekker visje op de kade gaan eten, maar dit was echt onbetaalbaar. Dus kwam ik weer uit bij Peppes Pizza, waar ik vandaag voor een verdacht lage prijs een vaas bier en een Heavy Heaven-pizza kon scoren. Er was een complete boerderij geslacht om mijn pizza te beleggen en de dieren kwamen in alle soorten en vormen terug: worst, shoarma, gehaktballen… Was het Heavy? Zeker. Was het Heaven? Tuurlijk – ik ben in Bergen. :)


[225] Svētdiena 11. septembris // Zondag 11 september
Na heerlijk geslapen te hebben, was mijn laatste ochtend in Noorwegen alweer aangebroken. Ik pakte mijn spullen, liep nog een laatste rondje door Bergen en pakte de bus naar het vliegveld. Op het vliegveld heb ik mijn laatste Noorse Kronen opgemaakt (dat gaat gelukkig heel makkelijk) en wachtte ik op mijn vlucht. Voor ik het wist zaten we al in de lucht en sneller dan ik hoopte was ik weer terug in Riga.

Bergen    Bergen    Bergen

Ik heb een geweldige trip gehad, maar vier dagen in Noorwegen is echt veel te kort. Ik wil sowieso nog een keer terug om nog veel meer te zien: fjorden, meren, eilanden, het noorden, de Atlantische weg… Oslo en Bergen waren mooi, maar dit land heeft nog veel meer moois om te ontdekken!

Maar goed, nu eerst weer even terug naar het dagelijks leven: morgen begint de werkweek weer. Ik heb er weinig zin in, maar volgens de Noor die bovenstaand bordje schreef, komen dagen in alle kleuren en dus ook in het grijs. Wat een wijsheid om deze blog mee af te sluiten.

Adjø. :) xx

6 Responses

 1. Linda at · Reply

  Prachtige foto’s en wat een leuke blog om te lezen. Goed dat je eropuit trekt.

 2. mam at · Reply

  😉

 3. aad zwart at · Reply

  Leuke blog Steef. Waarom ga je geen reisverhalen schrijven?
  Volgens mij succes gegarandeerd.
  Groetjes Aad.

 4. mam at · Reply

  Hoi, wat heb je ons weer verwent met een mooi verhaal en nog mooiere foto`s :) Echt prachtig. Dankzij jou komen we nu virtueel op de mooiste plekjes, daarvoor dank 😉 Van wie jij deze reisgenen hebt???? Nou eens ff denken: niet van je vader en moeder iig en opa Vos kwam niet verder dan her erf….die niet dus! Voor oma Vos was/is Urk het verst waar ze geweest is…..ook niet dus! Oma Picauly houdt zeker wel van reizen maar niet op de bonnefooi dus blijft opa Smith over??? Tja ze zeggen wel dat bepaalde erfelijkheidsgenen een generatie overslaan, dus dit moet het antwoord wel zijn. Voor het geval je het jezelf ooit hebt afgevraagd van wie je dit reis en avonturen gen hebt :) Fijne week en tot horens, dikke kus van mam XXX

Leave a Reply