Think. Write. Draw. #4: Valmiera

Labdien! Mijn EVS zit erop, maar ik ben nog steeds in Letland, dus ik blog nog even braaf door. Inmiddels heb ik Bauska verlaten en ben ik met mijn rugzak door Letland aan het zwerven. Ik begon mijn tocht in Riga, heb een paar dagen in Valmiera doorgebracht en nu zit ik in Pāvilosta. Mijn route is niet erg logisch, maar ik wil iedereen graag nog zien en daarvoor rijd ik graag een paar kilometer om (of in dit geval: een paar honderd kilometer).

VriendenEn hoewel mijn project voorbij is, ben ik nog steeds aan het werk. Ik help waar ik kan en ik ga dagelijks met andere EVS-ers mee naar hun werkplek. Ook heb ik samen met Jordi voor de laatste keer de workshop “Think. Write. Draw.” uitgevoerd, maar dit keer voor vrijwilligers. Dit was een groot succes en zoals jullie op de foto kunnen zien was de opkomst beter dan ooit! :)

Het einde van mijn avontuur is in zicht… Hierbij het één na laatste verslag van mijn Baltische belevenissen!


[368] Trešdiena 1. februāris // Woensdag 1 februari
Het moment was aangebroken: onze allerlaatste dag in Bauska. Vandaag zou Renaud naar Frankrijk vliegen en zou ik naar Riga gaan. We hebben de laatste spullen uitgezocht – en dat was nog steeds ontzettend veel. Renaud heeft driekwart van z’n spullen moeten achterlaten, we vonden overal nog van alles en nog wat en we moesten afstand doen van onze bierflesjescollectie. We hadden dit jaar nog geen flesje weggebracht, dus nu mochten we zes volle vuilniszakken door de buurt slepen.

Ģirts en Mārtiņš zouden ons ‘s middags komen helpen om ons appartement leeg te halen, en Madara en Benita zouden langskomen om afscheid te nemen. Uiteindelijk kwamen de dames niet opdagen omdat ze ziek waren (en ze waren ook te beroerd om dat even persoonlijk aan ons door te geven) en kwamen de mannen een uur te laat. We hadden dus al flink wat stress, want we moesten op tijd met de bus naar Riga en er was nog superveel te doen. Uiteindelijk pasten onze spullen natuurlijk ook niet in de auto, en moesten Ģirts en Mārtiņš steeds heen en weer rijden, terwijl ze ons achterlieten. Belangrijk detail: ze spreken beide geen woord Engels, dus het viel niet mee om ze duidelijk te maken dat Renaud zijn vlucht moest halen. Uiteindelijk besloten we om onze voordeur maar gewoon open te laten en weg te gaan, want we konden de bus echt niet missen. Gelukkig kwamen we Ģirts tegen in het trappenhuis, heeft hij ons nog naar het busstation gebracht en hebben ze daarna de rest van onze spullen verhuisd. Denk ik. Wat maakt het ook uit – wij zijn weg. Dag, Bauska.

Samen met Renaud en bijna 100 kg aan bagage zat ik in de bus naar Riga. Ik had ook spullen voor andere EVS-ers bij me, dus ik sjouwde me een breuk met een enorme koffer en zes uitpuilende tassen. Aangekomen in Riga nam ik afscheid van Renaud en namen we beiden een taxi: hij naar het vliegveld en ik naar Boris (mijn eerste logeeradres). Aangekomen in het appartement van Boris hebben we gegeten en gedronken en heb ik daarna lekker geslapen.


[369] Ceturtdiena 2. februāris // Donderdag 2 februari
Vandaag ging ik met Boris en Kati mee naar Homo Ecos, om daar samen aan een poppenkast te werken. We hebben leuke dingen gemaakt, zijn naar de bouwmarkt geweest en hebben daarna een glasworkshop voorbereid. Na de werkdag liet ik mijn koffer achter in Riga en ging ik met de rest van mijn spullen naar het busstation, op naar mijn volgende stop: Valmiera. In Valmiera haalde Ola me op (dat was ook wel nodig met al die tassen) en gingen we naar haar appartement. Daar was het weer gezellig zoals altijd, met Team Valmiera. :)


[370] Piektdiena 3. februāris // Vrijdag 3 februari
De wekker ging supervroeg, want vandaag zouden we naar Rūjiena gaan voor een EVS-evenement. Gelukkig (voor mij) was Ola ziek, bleven we thuis en kon ik lekker verder slapen. Ergens tegen de middag werden we eens wakker, hebben we Jordi, Boris en Maëlle van het station gehaald en hebben we met z’n vieren bij Bastions gegeten. Daarna zijn we naar Valmiermuižas brouwerij geweest (het beste bier in Letland) en hebben we de workshop “Think. Write. Draw.” voorbereid.


[371] Sestdiena 4. februāris // Zaterdag 4 februari
‘s Ochtends gingen Ola, Jordi en ik naar Valmiera’s bibliotheek, om onze workshop “Think. Write. Draw.” voor te bereiden, die later op de dag zou plaatsvinden. Karo kon er dit keer helaas niet bij zijn, dus we moesten ook haar think-gedeelte overnemen. We waren best nerveus en hebben veel getwijfeld of we er niet beter “Drink. Write. Draw.” van konden maken, maar dat hebben we toch maar niet doorgezet. 😉

Er waren maar liefst vijfentwintig vrijwilligers uit heel Letland komen opdagen voor onze workshop: een record! Iedereen was enorm enthousiast en er werden de meest geniale ideeën bedacht, de mooiste verhalen geschreven en de creatiefste tekeningen gemaakt. De workshop duurde ruim vijf uur lang, dus het was wel een lange dag, maar iedereen bleef fanatiek tot het einde. Na de workshop zijn we met z’n allen uit eten geweest, hebben we thuis wat gedronken en zijn we daarna naar de kroeg gegaan. Ik heb zo veel leuke nieuwe mensen ontmoet en het was een topavond. Ik ga Letland en iedereen echt enorm missen…

Jordi    Workshop    Workshop


[372] Svētdiena 5. februāris // Zondag 5 februari
Bijna iedereen was in Valmiera blijven slapen en ‘s ochtends hebben we met z’n allen ontbeten. Dat heeft altijd wel iets speciaals, om met zo’n grote groep vrienden (inclusief pyjama’s en brakke hoofdjes) te koken en te eten. Ja, het EVS-leven is mooi. Na het ontbijt namen we afscheid van wat mensen die weer terug naar huis gingen, zijn we met de overblijvers naar een café gegaan en hebben we daarna een tourtje door Valmiera gedaan. Er lag nog een mooie laag sneeuw, de rivier was bevroren en de bossen en parken zagen er prachtig uit. Het was wel enorm glad, maar we hielpen elkaar graag een handje – en gleden vervolgens vaak samen van de heuvel, haha. Na een lange wandeling hebben we met z’n allen bij Čili Pica gegeten, waar ik de grootste pizza ooit heb verorberd. Daarna hebben we nog een klein feestje in het appartement gevierd en spelletjes gespeeld.


[373] Pirmdiena 6. februāris // Maandag 6 februari
De werkweek was weer begonnen en ik ging met Ola naar de bibliotheek, want ze moest haar Engelse lessen voorbereiden. Dit gaf mij mooi de gelegenheid om aan deze blog te beginnen. Na een uurtje typen zijn we naar Bastions gegaan met Jordi en Boris, die vervolgens weer teruggingen naar Riga. Ola en ik zijn naar kantoor gegaan, waar ik weer verder aan deze blog heb gewerkt. Daarna gingen we weer naar Bastions (voor altijd honger in Letland), hebben we thuis de was gedaan en zijn we met Team Valmiera nog een laatste keer uit eten geweest. De rest van de avond hebben we films gekeken en hebben we het workshopmateriaal van “Think. Write. Draw.” uitgezocht, om er een gezamenlijk kunstwerk van te maken. Ik ben benieuwd hoe dat gaat worden. :)


[374] Otrdiena 7. februāris // Dinsdag 7 februari
Letland verraste ons vandaag met een temperatuur van -20°C, en we waren bijna bevroren toen we bij de bibliotheek aankwamen. In de bieb heb ik Ola geholpen met haar Engelse lessen voor senioren. De oudjes moesten oefenen met spreken en mochten mij een halfuur lang vragen stellen in het Engels. Ze waren best goed, alleen vergaten ze na twee minuten alweer wat ze gevraagd hadden en vroegen ze het rustig nog drie keer.

Na de les nam ik afscheid van Ola, want het was tijd om naar mijn volgende bestemming te gaan: Pāvilosta. Ik heb half Letland weer doorkruist en na bijna acht uur in de bus arriveerde ik eindelijk in het dorpje aan het einde van de wereld. Jordi haalde me op en we hebben gegeten en series gekeken.


[375] Trešdiena 8. februāris // Woensdag 8 februari
Vandaag ging ik met Jordi mee naar zijn mini-jeugdcentrum, om daar een Spaanse les bij te wonen. Best nuttig – zo leer ik eens wat anders dan alleen maar scheldwoorden. Verder heb ik deze blog afgemaakt (eindelijk klaar!) en gaan we nu Rick and Morty kijken.

Dat was het weer voor vandaag, atā! :) xx

4 Responses

 1. Ook mam ? at · Reply

  Tja, wat moet ik daar nu nog tegenin brengen ? alleen dan……..supergoed bezig ?? ik zal je de komende dagen maar ff flink in de watten leggen, dat heb je wel verdiend ?tot straks ???

 2. Ikleesjeblogwel (alleenwatlater) at · Reply

  ja wel fijn zo samen met mij <3(reactie op je moeder) haha (ik lees je blogs echtttttt wel!)

  Maar goed ik app je ook al ondertussen dus ga daar weer verder
  LOBI enzo!

 3. mam at · Reply

  hoi, ik kan het toch niet laten! moet ff reageren, al is het dan zonder leuke smily’s helaas. maar toetenbord van mobiel werkt ff niet jammer genoeg. en op de pc kan ik bijna nix meer, gaat lekker hè? leuke blog, vermoeiend ook vanwege al het gesjouw en de tijdsdruk. gelukkig lekker veel animo voor jullie workshops! en leuk de enthousiaste oudjes die zo leuk meededen met de engelse les! je hebt zo te lezen een koude volgevreten week achter de rug. laat opperdikkie het maar niet lezen!!! hahaha, het afvallen gaat super deze ronde! gelukkig hebben we nog een weekje of tien te gaan. nou jou laatste dagen gaan in, nog 1 weekend en dan zit het er voor nu ff op. ben je ff in den helder om meteen weer te vertrekken naar texel. ook weer leuk zo samen met Madeleine. fijn weekend alvast, misschien nog een laatste blogje erachteraan? groetjes en een dikke kus van mam XXX

Leave a Reply