Tussen twee rivieren

Sveiki! Het was weer een drukke week, dus mijn blog is een beetje laat, maar dat betekent alleen maar weer dat ik me goed vermaakt heb! Hier in Bauska woon ik letterlijk tussen twee rivieren in (of eigenlijk drie, want de Mūsa en Mēmele komen samen en vormen dan de Lielupe), maar naast deze letterlijke betekenis vond ik deze titel ook wel lekker symbolisch klinken. Dus ja, hier is weer een update over mijn leven tussen de rivieren – inclusief mooie luchten. :)


[198] Pirmdiena 15. augusts // Maandag 15 augustus
Vandaag zou de “zomervakantie” dan eindelijk voorbij zijn, want iedereen is weer aan het werk en het project gaat nu echt beginnen. Deze frisse start begon voor mij met een dagje thuis werken: ik heb mijn rapport van de meeting van afgelopen vrijdag afgerond en verstuurd, en wat werk voorbereid.

Bauska‘s Avonds ben ik in Bauska gaan verdwalen: mijn nieuwe hobby. Ik wandelde altijd langs de rivier de Mūsa, maar sinds kort heb ik de routes langs de Mēmele ontdekt. Deze kleine avonturen hebben me al op allerlei mooie plekjes gebracht, waarvan ik hiervoor het bestaan niet wist. Ook heb ik een flink aantal begraafplaatsen in Bauska ontdekt – volgens mij wonen er meer dode dan levende Letten in dit dorp.


[199] Otrdiena 16. augusts // Dinsdag 16 augustus
Ik was er nog niet mentaal op voorbereid om in de BJC-poppenkast te spelen, dus vandaag heb ik nog een dagje thuis gewerkt. Ik heb aan een logo voor een evenement in Tukums gewerkt en mijn meeting voor de volgende dag voorbereid. ‘s Avonds hadden we de familie van Renaud weer over de vloer en heeft zijn moeder voor ons allen gekookt. Het was erg gezellig en hij heeft aardige ouders en een leuke zus, waar ik al aardig wat uurtjes mee heb gekletst – heel anders dan Renaud, dus. Vader en moeder Garza spreken helaas geen Engels, maar ze deden erg hun best om met handen en voeten met mij te communiceren en grapjes te maken (vooral over Renaud zijn schoonmaak- en eetgewoontes). Arme jongen.


[200] Trešdiena 17. augusts // Woensdag 17 augustus
Dag 200 in Letland. In de stromende regen ben ik naar het rode gebouw gelopen, want ik had een meeting met Veronika en Madara. Benita verraste ons met haar aanwezigheid (nadat ik haar dik een maand lang heb proberen te bereiken) – blijkbaar leeft die dus ook nog. Ze wilde praten over de brief die ik naar het Nationaal Agentschap had gestuurd, dus dat deden we. Lang verhaal kort: ze is erg teleurgesteld en alles wat ik heb gezegd is niet waar.

BauskaVorige week hebben we allemaal afgesproken om opnieuw te beginnen, met een frisse start, maar daar is Benita het niet mee eens. Ook vroeg ze mij om mijn verhaal niet te delen op de Midterm Meeting (een EVS-training die we binnenkort hebben), want ze is bang voor haar slechte naam. Sorry – te laat. Gelukkig zijn Veronika en ik nu wel weer op goede voet. We hebben een goede meeting gehad en alles is nu helemaal duidelijk, dus ik kan aan het werk. Al mijn gevoelens van ongenoegen zijn nu weer gewoon voor één persoon: de directrice. Het is mij vandaag dan ook niet gelukt om in mijn rol als poppenkastpop te blijven.


[201] Ceturtdiena 18. augusts // Donderdag 18 augustus
Ik begon de dag weer met het schrijven van een rapport, want dat moet ik nu dus na elke meeting doen – ik ben de nieuwe secretaresse. Het leukste hiervan is dat niemand de Engelse taal begrijpt en dat ze dus eigenlijk niks aan mijn verslagen hebben. Maar goed, ik doe gewoon wat ze willen. De rest van de dag heb ik aan een aantal logo’s voor het jubileum van het BJC gewerkt. Ik heb een flink project op m’n bord gekregen, met strakke deadlines, dus ik moet hard aan de bak.


[202] Piektdiena 19. augusts // Vrijdag 19 augustus
Juris belde mij uit bed (ik slaap de laatste tijd nogal lang), met de vraag of ik hem kon helpen om een belachelijk videofilmpje te maken voor het vijfjarig bestaan van zijn organisatie JUMS. Hij dacht aan vuurwerk, een ontploffende taart en dansjes in een pyjama. Een bizar idee – daar ben ik altijd wel voor in. Niet veel later stond Juris voor de deur met ontbijt en een zelfgemaakte pyjama met roze dolfijntjes. Ik dacht dat het misschien maar beter was om niet te veel vragen te stellen. We hebben de hele middag aan het filmpje gewerkt en het resultaat was erg, ehm, bijzonder. ‘s Avonds kwam Renaud terug uit Vilnius, waarvandaan zijn familie weer terug naar Frankrijk zou vliegen. Zijn ouders hadden alle pantoffels voor ons uit het hotel gejat, dus wij lopen hier nu leuk op matchende huisslofjes.


[203] Sestdiena 20. augusts // Zaterdag 20 augustus
Vandaag was ik vrijwilliger bij CSI Bauska: een soort speurtocht georganiseerd door JUMS. Samen met Juris en Renaud kroop ik in de huid van Horatio Caine – letterlijk, want we droegen allemaal maskers. Ons checkpoint was een slackline, waar de deelnemers op moesten balanceren. Na de speurtocht was er een prijsuitreiking, gecombineerd met een klein feestje (met veel eten) in de tuin van het Kultūras centrs, om het vijfjarig bestaan van JUMS te vieren.

Riga‘s Avonds ging ik naar Riga om afscheid te nemen van Paula (Duitse EVS-er), want het was haar laatste weekend in Letland. We waren met een grote groep en ik heb veel bekenden weer gezien. Ook heb ik een hoop leuke mensen ontmoet, waarvan het merendeel helaas alweer bijna uit Letland vertrekt.

We begonnen de avond in een backpackersbar en het was leuk om te ervaren hoe snel je daar vrienden kan maken. Voor we het wisten hadden we een bont gezelschap verzameld, bestaande uit EVS-ers, studenten en een paar willekeurige feestgangers die er gewoon bij kwamen zitten (“ik dacht dat het jouw vriend was?”). Terwijl het veel te gezellig was in de Aussie Pub, miste ik de laatste bus terug naar Bauska: het feest kon beginnen! We hebben leuke plekken en bars in Riga bezocht en het was een topavond. :)


[204] Svētdiena 21. augusts // Zondag 21 augustus
Als je de zon ziet opkomen in Riga, dan weet je dat je een leuke avond/nacht hebt gehad. Ik nam de eerste bus terug naar Bauska en daar aangekomen ben ik meteen gaan slapen. Zo vloog de zondag voorbij.


[205] Pirmdiena 22. augusts // Maandag 22 augustus
De werkweek is weer begonnen en ik had mij voorgenomen om productief te zijn. Ik begon de dag met de logo’s af te maken voor het evenement in Tukums en daarna ben ik aan deze blog begonnen. Het is toch altijd weer meer werk dan ik denk – voor ik het wist was het alweer avond (nu dus).

Vanaf morgen hebben we Midterm Meeting en mag ik weer drie dagen lang over mijn project klagen, adviezen ontvangen, ervaringen uitwisselen en hopelijk een hoop leuke, nieuwe mensen ontmoeten. Ik ben benieuwd! Jullie horen (lezen?) wel weer hoe het was. Ik moet mijn tas maar eens gaan inpakken…

Ar labu nakti. :) xx

3 Responses

 1. Linda Zwart at · Reply

  Hoi nichtje
  Je hebt weer zeer gevarieerde dagen gehad ?.
  Het was weer een leuke blog om te lezen.
  Veel liefs van ons

 2. mam at · Reply

  Hoi Steef, gisteravond verwoede pogingen gedaan om als eerste te reageren maar……helaas ;( iemand die zich `pap` heeft genoemd was mij voor ;p hahaha. Nu hoef je aan niemand meer uit te leggen dat je niet uit een 1 ouder gezin komt ;p Heb met veel plezier je blog weer gelezen, een gevarieerde week heb je erop zitten. Je ontmoeting met Juris in zijn dolfijnenpyjama had ik graag op beeld gezien :) Hoewel, jij en Renaud op matchende huisslofjes???? lijkt me ook zeker niet verkeerd om een x een plaatje van te zien. Hoop dat je meeting je een hoop nieuwe contacten oplevert en dat je veel mag hebben aan de adviezen en ervaringen van de andere EVSers. We gaan het weer horen/lezen!! Fijne week en tot horens, dikke kus van mam XXX

 3. Pap at · Reply

  Labvakar lieve dochter!

  Zoals elke week kijk ik weer uit naar je belevenissen.
  Je hebt weer prachtige plaatjes geschoten!
  Zo te lezen komt er weer leven in de brouwerij, succes!

  Groetjes van Pap

  PS. Voor je Letse les, ken je dit woord al?
  ‘pretpulksteņrādītājvirziens’
  Volgens zeggen het langste Letse woord en betekent ‘linksdraaiende bewegingsrichting’.
  (Goed onthouden, wie weet komt het van pas mocht je verdwalen) ?

Leave a Reply