Hollandse homies in Litouwen en Letland

Sveiki! Een laat blogje, want ik had weer een gevulde week! Vorige week kwamen Madeleine, Eline, Greta en Boukje op bezoek in de Baltische Straten en hebben we allemaal leuke dingen gedaan. We zijn naar Vilnius en Riga geweest, hebben Skrunda-1 en Hill of Crosses bezocht, en natuurlijk werden Bauska en paleis Rūndale ook niet overgeslagen. Ik heb me dus weer geen moment verveeld! Ik bof maar met zo’n extra familietje die mij hier gewoon komt opzoeken. :)

Vilnius    Bomen    Vilnius


[260] Svētdiena 16. oktobris // Zondag 16 oktober
Vandaag zouden Madeleine, Greta en Boukje aankomen in Vilnius, jeej! Ik was dus vroeg uit de veren, omdat ik een lange rit voor de boeg had. Na zes uur in de bus (dit keer had ik wel geld, maar geen tijd bespaard) kwam ik aan in Vilnius. Ik had nog een paar uur de tijd, dus ik heb nog even mijn homovriendjes Putin en Trump bezocht en door Old Town gelopen. Daarna ben ik de heuvel opgegaan om het vliegtuig van Madeleine, Greta en Boukje te spotten. Zwaaiend naar de lucht genoot ik ondertussen van een prachtig uitzicht tijdens de zonsondergang: niet slecht.

Het vliegtuig (met daarin de Hollandse homies) was inmiddels geland, dus ik liep de heuvel weer af en zocht het hotel op waar we elkaar zouden ontmoeten. Toen ik daar aankwam, kwam precies tegelijkertijd ook de taxi van Madeleine, Greta en Boukje aan. Ik werd verblijd door hun aanwezigheid, een enorme berg Nederlands eten en lekkere frikandelbroodjes. Wat wil een mens nog meer? (Precies – niks.) We hebben ons op de hotelkamer geïnstalleerd en zijn Old Town ingegaan, voor een avondwandelingetje en een Litouws diner. Een goed begin van een goede week! :)

Vilnius    Vilnius    Vilnius


[261] Pirmdiena 17. oktobris // Maandag 17 oktober
Labas rytas, Vilnius! Na een heerlijk ontbijt in het hotel gingen we op pad. We hebben eerst de heuvel van de Gediminastoren beklommen, van het uitzicht genoten en door het aanliggende park gewandeld. Boukje en Greta wilden herfstige foto’s maken, dus we hebben lekker met bladeren gespeeld. Daarna hebben we Old Town aangedaan en heel veel kerken bezocht. In sommige kerken was ik nog niet eerder naar binnen geweest, en ik werd aangenaam verrast door de prachtige interieurs. Vooral de groene kerk was erg indrukwekkend. Ik ben sowieso altijd wel fan van Orthodoxe kerken – en dan vooral de Russische. Helaas mag je daar meestal geen foto’s maken en worden de stiekeme foto’s nooit zo mooi als gehoopt, maar we blijven proberen. 😉

Kerk    Kerk    Kerk

Na de kerkentocht gingen Greta en Boukje shoppen en installeerden Madeleine en ik ons in Forto Dvaras: een traditioneel Litouws restaurant. Daar bestelden we alvast wat bier en iets te eten en ontmoetten we Elnora. Toen de shoppers terugkwamen (met lege handen – Vilnius bleek niet zo’n geschikte winkelstad te zijn) was de groep weer compleet en hebben we lekker gegeten. Dit keer waren we verstandig en bestelden we geen varkensoor. Na het eten hebben we nog een rondje door Vilnius gedaan en de republiek Užupis bezocht. Toen was de dag alweer voorbij en gingen we terug naar het hotel.

Kerk    Kerk    Kerk


[262] Otrdiena 18. oktobris // Dinsdag 18 oktober
Na weer een heerlijk ontbijtje in het hotel gingen we met z’n vieren met de bus naar Riga, want daar zou Eline vandaag aankomen. In vier uur tijd reisden we van de Litouwse naar de Letse hoofdstad (zoek de verschillen) en kwamen we aan in de oude stad van Riga. Al snel was Eline daar, met nóg een grote koffer vol Hollands eten en weer een frikandelbroodje. Ik voelde me weer helemaal Nederlands. We zijn naar ons gehuurde appartement gelopen, dat zich helaas op de bovenste verdieping bevond, zonder lift. Toen hebben we die zware koffers wel even vervloekt. Leuk hoor, zo’n moeder die iets meegeeft. 😉

Kerk

Het appartement was mooi en erg groot: we hadden er gemakkelijk met z’n achten kunnen slapen. Na de bedden te hebben opgemaakt, gingen we Old Town in. We hebben alle landmarks gezien en natuurlijk het Radisson Blu bezocht voor het mooiste uitzicht over de stad. Daarna zijn we naar de Russische kathedraal geweest. Er was een heel ritueel aan de gang en de bisschop zong wat Russische tekst en zwaaide met zijn wierookvat. Ik denk dat we nu gezegend zijn ofzo – dat kan vast geen kwaad. Ook had ik dit keer een paar seconden de kans om een foto te maken (dit is ook hier streng verboden, maar soms kijkt er even niemand), dus de prachtige koepel met Jezus in de top is eindelijk vastgelegd!

Na de zegeningen gingen onze hoofddoekjes weer af en zijn we bij TGI Friday’s gaan eten: een Amerikaans restaurant waar Madeleine graag heen wilde. Dit was een goede keus, want het eten was echt superlekker! Daarna zijn we naar Folkklubs ALA geweest, om een beetje Letse cultuur te snuiven. ALA is een ondergrondse bar waar vaak Letse folkbands optreden en het personeel regelmatig een dansje doet. Helaas speelde er deze avond een enorm slechte jazzband en heb ik iedereen alleen maar gemarteld met dit bezoek. Sorry! Toen zijn we maar naar de McDonald’s gevlucht – die stelt tenminste nooit teleur. 😉


[263] Trešdiena 19. oktobris // Woensdag 19 oktober
Vandaag was Madeleine jarig, hoera! Ik had haar ‘s nachts al toegezongen in alle talen (ze was vast erg blij dat ze een bed deelde met mij en mijn koude cheeseburger), maar we vierden het ‘s ochtends nog een keer met een lekker taartontbijt in een café. Toen we weer goed waren volgepropt hebben we nog een laatste rondje door Riga gedaan. Daarna gingen we met een taxi naar het vliegveld, om daar onze huurauto voor de komende dagen op te halen.

BauskaMet de auto reden we naar Bauska, waar we de laatste paar nachten van onze trip zouden doorbrengen. Daar aangekomen zijn we even langs het jeugdcentrum gegaan, waar ik een korte rondleiding gaf en iedereen voorstelde aan Renaud en Madara (de twee meest sociaal beperkte wezens in het BJC – een groot succes). Madara vroeg zich alweer af waar ik de afgelopen dagen had uitgehangen. Zucht… Eigenlijk kwam ik ook alleen maar op het werk om Solvita te zien, want ik had haar gevraagd om een taart te maken voor Madeleines verjaardag. En dat had ze gedaan: een maar liefst twee kilo zware chocoladetaart, vermomd als een hamburger, stond op mij te wachten. Met een grote doos gingen we met de auto naar mijn appartement, om daar de taart te onthullen – en natuurlijk op te eten.

Daarna zijn we naar het kasteel van Bauska gegaan en hebben we het eilandje Ķirbaksala bezocht. De Bauska-tour werd afgesloten met een diner in de Taverna, waar we onze magen weer veel te goed hebben gevuld. We hadden Renaud en Juris nog uitgenodigd om ons te vergezellen, maar die kwamen niet, want Juris moest sporten en Renaud, tja… Renaud is Renaud. Juris was uiteraard nog wel te lijmen voor een stuk taart, dus na het eten hebben we nog voor een derde keer feest gevierd. Ik zat best wel vol.


[264] Ceturtdiena 20. oktobris // Donderdag 20 oktober
Ik had vannacht weer thuis geslapen en Madeleine, Eline, Greta en Boukje sliepen in het enige echte hotel in Bauska. ‘s Ochtends vergezelde ik ze uiteraard voor een ontbijtje – dat kunnen ze daar namelijk stukken beter dan ik thuis kan. Daarna gingen we met de auto naar de spookstad Skrunda-1: een voormalige militaire Sovjet-basis die nu leeg, verlaten en al aardig geruïneerd is. De ideale locatie voor een horrorfilm dus (of in dit geval: een leuk dagje uit).

Skrunda-1    Skrunda-1    Skrunda-1

Ik was al eens eerder met m’n ouders in deze spookstad geweest, maar er was nog genoeg nieuws te ontdekken. We hebben overal rondgelopen en zijn in heel veel gebouwen geweest: appartementen, het ziekenhuis, het theater, de sportzaal, barakken… Alles. Er stond een flink windje, dus alles piepte en kraakte en we hoorden steeds deuren dichtslaan. Ik scheet zeven kleuren en ben wel een paar keer weggerend. Vorige keer was ik steeds alleen op onderzoek uit (en stonden m’n ouders netjes buiten te wachten), maar met een paar gillende dames erbij is alles ineens veel enger. En natuurlijk ook leuker. 😉

Op de terugweg aten we chocoladetaart in de auto (dat duurt nog wel even voordat die op is) en besloten we om daarna bij Aveņi te eten: een goed verstopt café in Bauska. Al snel bleek dat je hier nóg meer eten krijgt dan bij de Taverna, voor nóg minder geld. Hoe is het mogelijk? Het eten was wel erg lekker en het restaurant was leuk en gezellig – hier kan ik wel vaker naartoe. (Maar voorlopig even niet, want ik zit nog steeds vol.)

Skrunda-1    Skrunda-1    Skrunda-1


[265] Piektdiena 21. oktobris // Vrijdag 21 oktober
De dag begon weer vroeg met een hotelontbijtje, waarna we weer op pad gingen. Vandaag was onze laatste dag samen en we hadden een gevuld programma, te beginnen met Hill of Crosses in Litouwen. Het was weer indrukwekkend om dit bedevaartssoord te bezoeken, net zoals de vorige keer – en nu hebben we zelfs een eigen kruis aan de heuvel toegevoegd. Hoewel we de afgelopen week prachtig weer hadden gehad, was het vandaag enorm koud. Maar dan ook echt belachelijk koud. Ik had dit seizoen nog geen jas aangehad, maar vandaag zat zelfs ik te rillen in mijn dikke winterjas met bontkraag.

Na een paar rondjes over de heuvel gingen we dan ook snel weer de auto in en reden we naar de nabijgelegen stad Šiauliai. Daar hebben we een kerk en een groot winkelcentrum bezocht. We hebben lekker pizza gegeten en kwamen weer een beetje op temperatuur. Vervolgens zijn we terug naar Letland gereden, om paleis Rūndale te bezoeken: altijd mooi om daar even rond te lopen. Om de dag (en ook gelijk de week) af te sluiten hebben we in het hotel gegeten. Daarna hebben we afscheid genomen, met prachtige speeches en een lied van Marco Borsato. Bedankt voor de superleuke week en tot snel! :)

Hill of Crosses    Hill of Crosses    Rundale


[266] Sestdiena 22. oktobris // Zaterdag 22 oktober
Na een lange nacht werd ik een klein beetje eenzaam wakker. Vandaag geen leuke dag in het vooruitzicht, maar een dagje rustig thuis. Tijd om de overvolle koffer en boodschappentassen uit te pakken! Ik had mijn ouders om een paar Nederlandse dingen gevraagd (kruidnoten, stroopwafels – je kent het wel), maar dit was uitgegroeid tot een grote koffer vol met eten. Nu konden Madeleine, Greta, Eline en Boukje zich ook niet zo goed beheersen en hadden die nog meer meegenomen, wat dus resulteerde in een enorme berg voer. Ik kan inmiddels met gemak een winkel beginnen met al mijn Nederlandse kaas, koekjes, chocola, Sinterklaas-voedsel, knakworsten en Indonesische boemboes. Superlief van jullie allemaal – heel erg bedankt! :)

Toen de koffer leeg was (en de kasten overvol) heb ik de was gedaan en wat series gekeken. Ik wilde eigenlijk mijn blog updaten en nog van alles doen, maar ik voelde me beroerd en ik was supermoe. Om 20:00 uur lag ik al als een dooie in bed, maar ik werd al snel weer wakker omdat ik moest overgeven. Dat was het begin van een lange nacht met vele herinneringen aan mijn laatst genuttigde maaltijden.


[267] Svētdiena 23. oktobris // Zondag 23 oktober
Ik was nog steeds hondsberoerd en ik liep aan alle kanten leeg. Al snel hoorde ik van Madeleine en Greta dat zij hetzelfde probleem hadden, en ik vroeg me af wie (of wat) ons had vergiftigd. Ik ben de hele dag in bed gebleven met een emmer, op mijn bezoekjes naar de wc en badkamer na. We zeiden wel dat we na deze week op dieet zouden gaan, maar dit had nou ook weer niet gehoeven…


[268] Pirmdiena 24. oktobris // Maandag 24 oktober
Deze buikgriep (?) was een mooi excuus om niet naar het werk te gaan, en ik bleef dan ook lekker een dagje thuis. Met die gesloten wc’s in het BJC kun je beter geen risico nemen. Ik heb de hele dag in bed gelegen en een beetje series gekeken. Ik vond mezelf wel een beetje zielig, dat er niemand was die me thee bracht of wat te eten voor me maakte, dus dat deed ik zelf dan maar. Renaud verschuilde zich al dagen in zijn kamer, dus daar had ik ook weinig aan.

De dag vorderde en ik voelde me steeds een stukje beter, dus ik ben aan deze blog begonnen. Dat ging trouwens allemaal wel erg traag, dus inmiddels is het alweer nacht. Misschien moet ik eens gaan slapen, want ik heb morgen (en de rest van de week) weer ontzettend veel te doen. Vanaf donderdag ga ik namelijk voor zes dagen naar Rēzekne, om daar mee te helpen met een jeugdkamp en om samen met Karolina en Jordi onze eerste workshop “Think. Write. Draw.” uit te voeren. Ik heb nog een hoop voor te bereiden en de tijd gaat snel – veel te snel. Geen tijd om ziek te zijn dus.

Ja, ik ga naar bed. Ar labu nakti! :) xx

7 Responses

 1. De Westerhuizen at · Reply

  Hoi Steef,

  Eindelijk eens een berichtje van ons uit Blokker. Erg leuk om te lezen wat je allemaal meemaakt en vooral ook dat het (meestal) goed met je gaat :) Mooie foto’s ook!
  De meiden kijken alweer uit naar het moment dat je weer terugkomt naar Nederland (en wij natuurlijk ook ;)) Maar voorlopig nog maar even flink blijven genieten van je avonturen daar!

  Lieve groetjes,
  Frank, Maureen, Ramona en Senna

 2. Eline at · Reply

  Hai steef,

  Super leuk geschreven. Het was mega gezellig.

  Dikke kus Eline

 3. Greta at · Reply

  Het was zo gewoon om met elkaar te zijn alleen in een andere omgeving!
  De omgeving was fantastisch, mooi, bijzonder maar vooral gezellig omdat jij daar bent. Het eten zo bijzonder maar van knoflook eten word je niet ziek geloof ik geen snars meer van ; )
  Xxx Greta

 4. Madeleine at · Reply

  Ha nu was ik een keer eerste =P

 5. mam at · Reply

  skrunda-1

 6. mam at · Reply

  Wow!!! Wat een super week en wat een super blog :) Enorm veel gedaan, gegeten en beleefd 😉 Jaaaa, zo`n extra familietje die jou op komt zoeken is zeker niet gek hè? Moet zeggen dat ook
  wij superblij met ze waren/zijn! Heb het in je vorige blog ook al even aangehaald……Lieve Kommertjes en Boukje, enorm veel dank voor het meesjouwen van onze koffer :) 😉 Wel erg jammer dat jullie zo ziek zijn geweest, en dat ik niet in de buurt was om kippensoep en thee voor je te maken :( Gelukkig hadden Madeleine en Greta zuster Eline om voor ze te zorgen :) Was leuk om weer te lezen over Hill of Crosses en Skundra, daar weten wij natuurlijk ook alles van 😉 en meer van wat in deze blog staat. Succes deze week, veel plezier met het helpen op het jeugdkamp en met je workshop :) De titel klinkt veelbelovend! Doei, dikke kus van mam XXX

 7. Madeleine at · Reply

  Hallo hallo,
  Gelukkig is het kotsen van onze Letse virus bij mij gestopt ben benieuwd hoe we ons morgen/vandaag voelen.

  Het was inderdaad een top week en hebben we veel gelachen :) Boukje, greta, eline en ik willen het liefst volgende week weer komen, maar helaas werk, school en het drukke gepensioneerde leven van Boukje kan dit niet.

  Wel wil ik even toevoegen dat ik achterlijk ben verwend door iedereen op mijn verjaardag van mijn moeder en zus door jouw moeder en Boukje en zelfs juris kwam aan met kadootjes!
  Maar jij ook bedankt steef voor het toffe passenger concert tijdens onze mini Baltische trip weekend van 3 weken terug en dan nu weer de taart en
  gezelligheid :)

  We missen la Vila vulva met jou er in al een beetje hoor 😉

  Zo langste reactie ooit maar goed Haha (kan niet slapen)

  Tot apppppppssssss en snapppppsss

  xoxo geen gossipgirl

Leave a Reply