Think. Write. Draw. #1: Rēzekne

Labvakar! Eindelijk weer een update! De afgelopen dagen was ik in Rēzekne, voor onze eerste “Think. Write. Draw.” workshop. Dat betekent dat ik eventjes zes dagen naar de andere kant van het land ging, voor zes uurtjes workshop, waarvan er eigenlijk maar twee de mijne waren. Maar het was het waard! Het was elke avond feest en mijn dagen waren gevuld met plezier, gezelligheid, inspiratie, creativiteit, heerlijk eten en de leukste mensen. :)

PosterInmiddels ben ik weer terug in Bauska en zoek ik alweer naar nieuwe excuses om het BJC te ontvluchten. Gelukkig is de komende maand goed gevuld met leuke activiteiten, heb ik elke week lang weekend en staat er voor het einde van de maand nog een weekje Pāvilosta op het programma. Daarnaast heb ik ook nog een aantal vakantiedagen staan, dus ik overleef het wel tot en met januari.

Momenteel ben ik precies op driekwart van mijn EVS – waar is de tijd gebleven? Er zijn alweer negen maanden voorbij en ik heb nog maar drie maanden te gaan… Laten we er iets moois van maken!


[269] Otrdiena 25. oktobris // Dinsdag 25 oktober
Na de Grote Voedselvergiftiging van 2016 voelde ik me nog steeds belabberd, dus ik besloot om nog een dagje thuis te werken. Dat ging best lekker en ik ben goed opgeschoten met de BJC50-website. Ik heb alles opgebouwd en klaargezet, zodat Madara het vanaf nu gemakkelijk van mij kan overnemen. Ik moet haar alleen nog wel even leren hoe alles werkt, maar daarna is dit project niet meer mijn probleem.


[270] Trešdiena 26. oktobris // Woensdag 26 oktober
Vandaag hadden we weer een BJC50-meeting; ik was al op tijd in het rode gebouw om me voor te bereiden en om wat dingen te printen. Natuurlijk waren Madara en Veronika weer veel te laat, en toen ze eindelijk arriveerden vroegen ze alleen maar wat ik daar deed. Ehm, ik werk hier en we hebben een meeting? Ze vonden mijn antwoord “erg interessant” en lieten me nog een extra halfuur wachten. Ik snap echt niks van deze mensen.

Na de meeting ging ik naar het gele gebouw voor mijn BJC50-workshop. Helaas was de multimediastudio vierdubbel geboekt met lessen en workshops, dus ik had geen werkplek. Het leek niemand iets te interesseren dat ik nu nergens kon werken, dus ik ben naar huis gegaan. Dat was weer een mooi werkdagje, doei.


[271] Ceturtdiena 27. oktobris // Donderdag 27 oktober
Mijn eendaagse (of eigenlijk eenuurse) werkweek in het BJC zat er alweer op, en vandaag maakte ik mij klaar om naar Rēzekne te gaan. Na alles te hebben voorbereid, verzameld, uitgeprint en ingepakt, ging ik met de bus naar Riga, om vanaf daar met de trein verder te gaan. Zes uur later arriveerde ik in besneeuwd Rēzekne, waar Karolina mij van het station haalde. Na een tripje naar Rimi en een lange wandeling, kwamen we aan bij haar appartement.

Karo woont samen met vier andere mensen: Camilla uit Italië, Mélyne uit Frankrijk en de tweelingbroers Andri en Yuri uit Oekraïne. Ik viel meteen met mijn neus in de Italiaanse boter, want Camilla had een welkomstmaal bereid. Na deze lekkere maaltijd was er ook nog eigengemaakte chocoladecake en een hele hoop Jezus-bier (ja, hij stond er echt op – en ik maar denken dat het meer een wijnman was) en gezelligheid. Ik denk dat ik maar naar Rēzekne verhuis. 😉


[272] Piektdiena 28. oktobris // Vrijdag 28 oktober
De wekker ging vroeg, want vandaag hadden we een lange werkdag voor de boeg. We begonnen ‘s ochtends met het jeugdkamp in Zeimuļs (Karolina’s organisatie), waar ik een Nederlandse presentatie heb gegeven. Compleet met vlaggetjes op de wangen en een oranje kroontje, hebben we verschillende spelletjes gedaan: spijkerpoepen, koekhappen, estafette… En natuurlijk werd het feestje in stijl afgesloten met de klompendans en Nederlandse snacks.

Daarna hadden we kamp nummer twee, met een grote groep jongeren uit Daugavpils. Jordi was inmiddels ook gearriveerd en samen met Karolina hebben we onze ervaringen met EVS en Erasmus+ gedeeld. Het was erg interessant en de vragen van de groep zetten me ook echt aan het denken. Want wat vind ik eigenlijk van dit jaar? Wat zou ik willen veranderen? En hoe heeft EVS mijn leven veranderd?

Aan het einde van de middag was het tijd voor het eerste deel van onze workshop “Think. Write. Draw.”. Er waren vijf jongeren op komen dagen (waaronder twee EVS-vrienden) en we begonnen met het creatief denken, geleid door Karolina. We hebben onze hersenen aan het werk gezet met behulp van de Disney-methode, waarbij je wilde ideeën bedenkt en deze vervolgens op een realistische en kritische manier probeert uit te werken. Daarna was het de beurt aan Jordi, die het onderdeel creatief schrijven op zich nam. We hebben verschillende schrijfoefeningen gedaan en zijn allemaal individueel aan een tekst begonnen. De workshop was erg geslaagd en de tijd vloog voorbij; voor we het wisten moesten we alweer afronden voor de dag. Maandag deel twee! :)

Spijkerpoepen    Koekhappen    Think


[273] Sestdiena 29. oktobris // Zaterdag 29 oktober
Weekend! Na lekker te hebben uitgeslapen ging ik met Karo, Camilla en Jordi Rēzekne in, voor een kleine wandeltour. Helaas begon het al snel te regenen (en niet zo’n beetje ook) dus zijn we verder gegaan met de bus. We zijn naar de tweedehandswinkel geweest en naar de bierfabriek, om een paar enorme flessen te laten vullen met lokale brouwsels. Daarna hebben we thuis bier geproefd, pizza gegeten, spelletjes gedaan en film gekeken.

Halloween‘s Avonds kwam er een groep Erasmus-studenten en EVS-ers eten en hebben we Poolse pierogi (een soort pasteitjes gevuld met aardappel en kaas) en een enorme taart gemaakt. Karolina is een ware keukenprinses – en gelukkig kunnen wij allemaal heel goed eten. Inmiddels waren we met twaalf man en het was een gezellige bende. Na het eten hebben we elkaar geschminkt, want we gingen naar een Halloween-feestje in nachtclub XS. Het regende nog steeds keihard, dus we namen de taxi naar de club. Helaas bleek XS echt een vreselijke tent te zijn, met de slechtste muziek ooit. Het enige pluspunt was dat de halve liters maar een euro kostten: zo konden we de nacht wel overleven.

Na een paar uur gingen de meeste mensen naar huis, en bleef ik alleen achter met Jordi en de Turkse Erasmus-studenten Umut en Erkam. Het was toch nog aardig gezellig geworden en we gingen pas naar huis toen de club leegliep. Het regende niet meer, dus Jordi en besloten te gaan lopen. Helaas begaf mijn telefoon het onderweg, hadden we geen navigatie meer, konden we het adres niet herinneren en begon het weer te regenen. Wonder boven wonder vonden we het appartement weer terug, maar toen was het wel al ochtend en waren we zeiknat. We waren zo blij dat we weer thuis waren en we vierden het met taart.


[274] Svētdiena 30. oktobris // Zondag 30 oktober
Na ons nachtelijk avontuur hebben we superlang uitgeslapen, en toen ik wakker werd lag er een leuk laagje sneeuw. Jordi, Karo, Camilla en ik besloten het winterse weer te trotseren en naar restaurant Kebabs te lopen, om wat te gaan eten. Na een enorme kebabburger zijn we naar Joker (een soort casino) gegaan en hebben we gebowld en een paar potjes gepoold, samen met Umut. Een lekker rustig en gezellig zondagje. :)


[275] Pirmdiena 31. oktobris // Maandag 31 oktober
Het sneeuwde nog steeds en Rēzekne werd steeds witter. ‘s Ochtends hebben we Engelse les gegeven aan Yuri (beide Oekraïners spreken vrijwel geen Engels) en gingen we vervolgens weer naar Zeimuļs. Karolina had een meeting, dus Jordi en ik hadden alle tijd om onze workshop voor te bereiden.

Na de lunch begon het tweede deel van “Think. Write. Draw.”. We hadden weer een leuk groepje verzameld en begonnen met creatief schrijven. We hadden echt leuke en creatieve jongeren in de workshop en ze schreven de meest originele verhalen. Daarna was het tijd voor mijn onderdeel: illustratie. We begonnen met een creatief spel, waarbij we gezamenlijk een stripverhaal hebben gemaakt. We hebben erg gelachen en er waren verdacht veel verhalen over bananen en verliefde vissen. Daarna hebben we verschillende materialen en technieken uitgeprobeerd, en als afsluiting heeft iedereen een illustratie gemaakt bij zijn of haar geschreven tekst. Ook hebben we nog een halflege comic gemaakt, die we bij de volgende workshop (in Pāvilosta) verder gaan invullen. Ik heb er nu al zin in! :)

Draw    Draw    Draw


[276] Otrdiena 1. novembris // Dinsdag 1 november
Ons workshopweekend zat er alweer op en Jordi en ik gingen weer terug naar huis. ‘s Ochtends vroeg namen we afscheid van Karo en gingen we met de bus naar Riga, waar we aan het begin van de middag aankwamen. We hebben onze EVS-vrienden Boris en Kati opgezocht, die in Riga werken bij Homo Ecos. We hebben hun werkplek bekeken, thee gedronken en met z’n vieren geluncht. Daarna ging Jordi terug naar Pāvilosta (zijn dorp in de bossen) en ging ik naar Bauska. Toen ik in Bauska aankwam was het al helemaal donker en begon het ook hier te sneeuwen. De winter is begonnen…


[277] Trešdiena 2. novembris // Woensdag 2 november
Vandaag moest ik helaas weer aan het werk, dus ik trotseerde de sneeuw (die alweer aan het smelten was) en ging naar het BJC. Ik heb mijn administratie gedaan, een poster voor mijn Sinterklaas-evenementen gemaakt, wat e-mails geschreven en een planning voor december gemaakt. Ook heb ik me alvast bezig gehouden met mijn plannen voor volgend jaar, want Madeleine had een voorstel voor onze reis met de Trans-Mongolië Express binnen. Met de trein van Peking naar Moskou, met onderweg een tour door Mongolië. Het zag er allemaal prachtig uit – dit wordt een geweldig avontuur! :)

Tegen de avond ben ik weer naar huis gegaan en heb ik aan deze blog gewerkt. Ik moest alles nog uitschrijven en uitzoeken (en me herinneren wat ik ook alweer had gedaan), dus dat was nog een aardige klus. Maar het is weer geklaard. Nu kan ik eindelijk eten.

Tiksimies vēlāk! :) xx

3 Responses

 1. Madeleine (ook een trouwe lezer) at · Reply

  Ik ging vandaag plaatjes zoeken van Mongolië sterren nachten, want paul de leeuw zei dat hij dssr de mooiste sterren ooit heeft gezien. Google gaf mij zoveel pracht kreeg tranen in mijn ogen om de gedachte dat we dit gewoon gaan zien YES 😀

  Ben blij dat je het fijn had 😉 misschien moeten we zo’n Tom Tom horloge voor je kopen zodat je niet meer verwaald hahaha.

  Tot appppps

  Xoxo

 2. mam at · Reply

  Hoi Steef, leuke blog, gelukkig enthousiaste mensen daar in Rezekne (ze bestaan dus echt?) Blij dat de workshops goed bezocht werden, leuk voor jullie. Tenminste niet weer al het werk voor niets! Zo blijft het een stuk leuker om je energie erin te steken. Mooi dat je ook al bezig bent met plannen voor volgend jaar :) En wat voor plannen!! Geweldig om moeder te zijn van zo`n ondernemende dochter 😉 Zeggen……en ook doen!!! Daar kunnen vele anderen een voorbeeld aan nemen 😉 (parachutespringen gaat door hoor :) hahaha) Lees dat je de rest van het jaar goed gevuld hebt, en dan is het nog maar een maand…..jeetje waar blijft de tijd? We mogen wel opschieten met de badkamer, voor we het weten mogen wij je alweer van het vliegveld halen. Kan ik je weer lekker voederen en verzorgen :) Verheug me er al op :) Fijne week verder en alvast prettig weekend! Dikke kus van mam XXX

 3. Pap at · Reply

  Hoi Stephanie,

  Als trouwe lezer van je blog is het toch elke keer weer interessant om te vernemen wat je weer hebt gedaan en beleefd. Zo te lezen nu met goed gevulde dagen met o.a. leuke workshop en mensen, creativiteit en gezelligheid, maakt het geheel toch tot een feestje om zo lekker actief bezig te zijn, ideeën op te doen en deze of jezelf verder te ontwikkelen. Hier zou het om moeten draaien en zou mooi zijn als meerdere dagen met dit soort van activiteiten mogen volgen. Go for it girl!! ?

  XXX Pap

Leave a Reply