Think. Write. Draw. #2: Pāvilosta

Sveiki! Hier eindelijk weer een blogje over mijn Baltische belevenissen. De maand november zit erop en dat betekent dat ik inmiddels alweer tien maanden in Letland ben. De laatste twee maanden van mijn EVS-project zijn ingegaan en ik heb nog maar negen weken te gaan, pfff… De tijd gaat nu ineens wel heel snel – en ik wil nog zo veel doen! Maar voordat we vooruit gaan kijken, hier eerst een terugblik op de afgelopen dagen. :)

Pavilosta    Pavilosta    Riga


[299] Ceturtdiena 24. novembris // Donderdag 24 november
Vandaag ging ik naar Pāvilosta: een klein dorpje aan de westkust van Letland, waar mijn Spaanse vriend en workshoppartner Jordi woont. Eerst ging ik met de bus naar Riga, waar ik een rondje heb gelopen en op de volgende bus heb gewacht. Er gaat maar één bus per dag van Riga naar Pāvilosta en de rit duurt maar liefst vijf uur lang. De bus was propvol en het was enorm heet, dus ik was blij toen ik eindelijk op mijn bestemming aankwam. Jordi haalde me van de bushalte en we liepen naar de enige supermarkt in het dorp, om wat te eten te halen. Het was stikdonker en de hemel was gevuld met sterren; zo veel had ik er nog nooit gezien! Thuis aangekomen hebben we pizza gegeten, film gekeken en mocht ik Jordi’s tafel ondertekenen. Een goed begin van een creatief weekend. :)


[300] Piektdiena 25. novembris // Vrijdag 25 november
Na een ontbijtje van left-over pizza, hebben we een rondje door Pāvilosta gedaan. Het dorp was inderdaad zo klein als Jordi het altijd beschreef: er woont bijna niemand en er is alleen maar bos, strand en zee. Hartstikke mooi, maar wel behoorlijk saai als je daar een jaar lang in je eentje moet wonen. Vandaag zou Karolina ook in Pāvilosta aankomen, maar helaas had ze haar aansluitende bus gemist en zou ze te laat komen. We konden de workshop nu niet met het creatief denken beginnen, dus hebben we de volgorde omgegooid. Dit weekend werd het “Write. Draw. Think.” en begonnen we met Jordi’s deel.

Er was welgeteld één meisje komen opdagen voor de workshop, maar gelukkig deed Sintija (de coordinator van Jordi) ook mee. Zo leek het toch nog iets. Het maakte eigenlijk ook niet uit dat we maar met zo’n klein groepje waren, want iedereen was enthousiast en deed leuk mee met de schrijfworkshop. Inmiddels was Karo ook in Pāvilosta aangekomen (na veertien uur reizen vanaf Rēzekne – we hadden wel medelijden met haar) en was het tijd om te tekenen. We hebben weer een gezamenlijke comic gemaakt en verschillende technieken en materialen uitgetest, en het was weer erg geslaagd. Na de workshop was het tijd voor een culturele en culinaire avond, met Spaanse Sangria, tortilla de patatas, Nederlandse koekjes en Letse biertjes. Weekend!


[301] Sestdiena 26. novembris // Zaterdag 26 november
De culinaire hoogstandjes gingen nog even door, en Jordi had een lekker Spaans ontbijt voor ons gemaakt. Daarna zijn we met z’n drieën de bossen ingegaan voor een tour door Pāvilosta. Het was niet veel anders dan gisteren: bomen, zand en water. Het waaide echt ontzettend hard op het strand en overal vlogen er windsurfers door de lucht. Dat we zelf niet van de pier zijn gewaaid is ook eigenlijk een wonder.

De avond hebben we in Jordi’s appartement doorgebracht, want er is werkelijk waar niks te doen in Pāvilosta (ik zal nooit meer klagen over Bauska). Gelukkig hadden we elkaar, eten, drinken, eindeloos veel YouTube-filmpjes, en een keukentafel die we onder mochten tekenen, dus we hebben ons wel vermaakt.

Pavilosta    Pavilosta    Pavilosta


[302] Svētdiena 27. novembris // Zondag 27 november
Vandaag gingen we brunchen in Liepāja: één van de grotere steden in Letland. De pannenkoekenbrunch van Red Sun Buffet schijnt favoriet te zijn onder de EVS-ers in Letland, dus dat moesten we natuurlijk uitproberen! Aangekomen in het restaurant vonden we al snel een paar medevrijwilligers en het werden er steeds meer. Voor we het wisten zaten we met z’n tienen te eten. Supergezellig dus – en ja, de pannenkoeken waren erg goed. 😉

Met een goed gevulde maag heb ik met Karo, Jordi, Tanja, Pablo en Edward een rondje door Liepāja gedaan, de Līvi Ghost Tree bezocht en hebben we gepoold. Daarna zijn we naar Fontaine gegaan: de grootste uitgaansgelegenheid in Liepāja, met bars, restaurants, een club, een spa, en alles erop en eraan. Met de laatste bus gingen we weer terug naar Pāvilosta, waar we nog een film hebben gekeken en daarna als een stel bejaarden in slaap zijn gevallen.


[303] Pirmdiena 28. novembris // Maandag 28 november
Het weer was in een paar dagen volledig omgeslagen en er lag een flink pak sneeuw: altijd een mooi gezicht. We hebben een rondje door het winterwonderland in Pāvilosta gelopen en kwamen onderweg een paar grote, leegstaande huizen tegen. We konden door een raampje naar binnen klimmen en belandden in een soort miniatuurversie van Skrunda-1, best wel tof! Daarna was het tijd voor het tweede deel van onze workshop “Think. Write. Draw.”. Het aantal deelnemers was vandaag verdubbeld: twee jongeren! We hebben een illustratie gemaakt bij een tekst en daarna gewerkt met de Disney-methode. Het was weer erg leuk en de uitkomsten waren interessant en creatief. Helaas moesten beide jongeren halverwege de workshop weg, en bleven alleen Karo, Jordi, Sintija en ik over. Dat was een beetje treurig, maar het mocht de pret niet drukken – de workshop was geslaagd!

Na de workshop hebben we weer lekker gegeten en zijn we verder gegaan met het ondertekenen van Jordi’s keukentafel (en stiekem ook de rest van zijn huis – maar daar komt hij nog wel achter). Het appartement is een waar kunstwerk geworden. Daarna zijn we de hele nacht wakker gebleven, want er gaat helaas ook maar één bus per dag van Pāvilosta naar Riga, en dat is om 03:40 uur. Leuk hoor, het openbaar vervoer in Letland. :(

Pavilosta    Pavilosta    Pavilosta


[304] Otrdiena 29. novembris // Dinsdag 29 november
We hadden de nacht overleefd en Jordi bracht Karo en mij naar de bushalte. In de bus hebben we een poging tot slapen gedaan (dat ging niet fantastisch, maar het was beter dan niets) en na een lange rit kwamen we aan in Riga. We hebben heerlijk ontbeten met taart en broodjes bij de Coffee Inn, en daarna heb ik Karo naar de trein gebracht. Ik ben zelf nog even in Riga gebleven, want ik moest natuurlijk niet te vroeg terug zijn in Bauska: ik had namelijk geen zin om vandaag te gaan werken. Toen ik weer thuis was heb ik dan ook helemaal niks gedaan, maar de dag vloog voorbij.


[305] Trešdiena 30. novembris // Woensdag 30 november
Vandaag begonnen we de dag goed met een stroomstoring: geen elektriciteit, geen telefoonservice en geen internet. In deze primitieve toestand hadden we ook geen klok, dus helaas waren Renaud en ik te laat op het werk. Niet dat iemand ons mist, maar goed. Aangekomen in het BJC heb ik mijn administratie gedaan, wat planningen gemaakt en met Madara gepraat. Ze is nog steeds niet over de BJC50-website begonnen, die vorige week af moest zijn. Vreemd, maar eigenlijk ook wel prima. De rest van de dag heb ik aan deze blog gewerkt (en hem helaas niet afgekregen, maar gelukkig is er altijd een morgen).


[306] Ceturtdiena 1. decembris // Donderdag 1 december
Weer een nutteloze werkdag: ik ben naar het jeugdcentrum gegaan, maar er was niemand en de deuren waren op slot. Ok, dan doe ik wel niks. Later op de middag hadden we de generale repetitie voor het jubileumconcert, voor het vijftigjarig bestaan van Bauskas BJC. Morgen is er een groot evenement in het cultureel centrum en daar moesten we voor oefenen: iedereen moet namelijk op het podium. Het was de bedoeling dat ik zou worden voorgesteld (na tien maanden, jaja), moest buigen en leuk moest doen met een jurk aan. Ik heb vriendelijk bedankt en ik kon dus lekker vroeg naar huis om deze blog af te maken. Wat een werk is dat toch altijd weer – ik ga het schrijven straks niet missen (en het BJC ook niet). Maar de rest wel.

Zo, dat was het weer voor nu. Ik ga de was doen, koken, eten en me voorbereiden op een Skype-gesprek: we zijn namelijk gevraagd om de workshop “Think. Write. Draw.” ook in Valmiera te doen! Dat zou natuurlijk superleuk zijn, dus ik moet iedereen nu even gaan overtuigen. 😉

Tiksimies vēlāk! :) xx


<< Vorige blog // Volgende blog >>

4 Responses

 1. Opa en oma at · Reply

  Je ziet nog eens wat en je doet nog eens wat. Hollen of stilstaan denk ik. Je workshops klinken fantastisch maar wel heel jammer dat er zo weinig response is.
  Je hebt prachtige foto’s. Ongerept natuur. Vind ik wel heel mooi.
  Maar reizen met openbaar vervoer is daar tijdverspilling.

 2. Ook mam ? at · Reply

  GEFELICITEERD!!!!!! Met je 40e blog ???????? echt veel!!!

 3. mam at · Reply

  Hoi, nou gelukkig dat je na je lange, lange busrit niet helemaal voor niets bent aangekomen in Pãvilosta (enne….zie je wel ff het krulletje boven de A? 😉 ) Weinig animo, maar beter 1 persoon die enthousiast is dan een heleboel die dat niet zijn! Best apart eigenlijk, want de vorige keer liep het zo goed :) Voor de rest lees ik ook dat je weer enorm je best hebt gedaan voor de ,quickiedikkieclub, :) Het is dat je er geen foto`s van maakt, maar anders zou het zo het fotoboek van Frans kunnen zijn hahaha :) 😉 En ja, het aftellen is een beetje begonnen, ook voor ons. Het is enorm snel gegaan deze maanden, dat had ik eigenlijk niet verwacht :) Je kamer is iig al gereed, je bedje is opgemaakt en we verheugen ons erop om je te mogen ophalen van Schiphol 😉 Twee x zelfs 😉 Fijn weekend,( ik hoop dat je schoenkadootjes nog op tijd zijn :( ??? ) lekker genieten, succes met overtuigen!! en een dikke kus van mam XXX

 4. FrankTX at · Reply

  :-)

Leave a Reply