Uitglijdgevaar en een leeg jeugdcentrum

Labvakar! Hier weer een klein blogje over mijn leven in het koude en glibberige Letland, waar de winter al in volle gang is – en dit is nog maar het begin…

BauskaHet is nog steeds flink koud in Bauska, maar de sneeuw is alweer aan het smelten. Helaas bevriest het ‘s nachts weer en valt er ondertussen nieuwe sneeuw (of regen – het is in ieder geval nat en koud), dus de straten zijn spiegelglad. Ik ben al goed op m’n muil gegaan toen ik van de week het vuilnis buiten zette. Gelukkig heeft Boukje mij winterschoenen gestuurd en ga ik de komende maanden warm overleven. :)

Verder is er weinig gebeurd deze week. Ik heb geen nieuwe avonturen beleefd, dus deze blog is een beetje saai, maar ik kan jullie mijn dagelijkse beslommeringen natuurlijk niet onthouden. Daar gaan we weer!


[284] Trešdiena 9. novembris // Woensdag 9 november
Madara was nog steeds ziek, dus ik zag het nut er niet van in om naar het werk te gaan; in een leeg gebouw word ik tenslotte niet gemist. Daarom heb ik vandaag een dagje thuis gewerkt. Ik heb posters gemaakt voor mijn aankomende evenementen en ik heb de decemberplanning afgerond. De laatste maand van het jaar is weer goed gevuld met creatieve workshops. Nu maar hopen dat er iemand komt opdagen.


[285] Ceturtdiena 10. novembris // Donderdag 10 november
Wederom een saaie dag. Ik ben ‘s middags maar wel naar het jeugdcentrum gegaan, want Madara had alweer te horen gekregen dat Renaud en ik gister niet aanwezig waren. Best knap – en best nutteloos. Ik zat vandaag dus braaf in mijn eentje in een leeg gebouw, een beetje Sinterklaas-schoentjes te knutselen. ‘s Avonds kwam Andris op visite en heb ik hem geholpen met een poster te maken. Ook heeft hij mij geholpen met al mijn drukwerk naar het Lets te vertalen (want dat doet dus ook niemand voor me, als er niemand in het BJC aanwezig is). Andris is de beste.


[286] Piektdiena 11. novembris // Vrijdag 11 november
Vandaag zou ik eigenlijk vrij zijn en een weekendje naar Tallinn gaan met Hans en Moniek, maar Hans z’n boot ging stuk en Moniek kon geen vrij krijgen, dus dat feest ging niet door. Dus jullie raden het al: het werd weer een eenzame dag in het BJC. Als kers op de taart waren ook de deuren van het trappenhuis weer op slot gedaan en kon ik dus niet eens naar de studio, waar al mijn teken- en knutselspullen liggen. Toen ik Mārtiņš eindelijk had gevonden en hij de deuren voor mij open deed, bleken mijn spullen niet meer in de studio te liggen. Fijn. Wat hou ik toch van deze plek.

Blijkbaar was het vandaag “Lāčplēša diena”: één van de belangrijkste feestdagen in Letland. Natuurlijk wist ik van niks, maar het verklaarde wel waarom we al de hele week met een Lets vlaggetje op onze borst moesten lopen (die ik overigens eerst op z’n kop had hangen en daarna was kwijtgeraakt, dus ik had al geen vrienden gemaakt). Lāčplēsis is één of andere belangrijke held uit een oud Lets gedicht. Hij had een beer vermoord, maar zijn moeder was ook een beer ofzo. Ik heb het verhaal nu een paar keer gelezen, maar ik begrijp er weinig van. Ik wist alleen dat Lāčplēsis een biermerk is. Maar goed, vandaag moesten we dus kaarsjes branden in de vensterbank en met fakkels lopen ofzo. Heb ik niet gedaan – sorry, Letten.

‘s Avonds kwam Renaud ineens thuis, met zijn zusje, waarmee hij blijkbaar in Polen was. Het excuus dat hij had gebruikt om vorig weekend niet mee te gaan naar Tallinn, was nu dus werkelijkheid geworden. Renaud was helemaal gezellig en vertelde verhalen over zijn trip, liet foto’s en filmpjes zien en hij praatte honderduit. Ik wist niet wat me gebeurde. Z’n zusje was ook erg aardig en we hebben leuk zitten praten (terwijl Renaud uiteraard zijn specialiteit pasta-met-gehakt voor haar klaarmaakte). Blijkbaar doet het de stille fransoos goed om een familielid te zien.


[287] Sestdiena 12. novembris // Zaterdag 12 november
Mijn weekenden zijn meestal vol gepland, maar nu mijn plannen waren gecanceld, had ik eigenlijk niks leuks te doen. Daarom besloot ik om mijn tijd maar eens nuttig te besteden en wat taken af te ronden die al weken bleven liggen. Ik heb wat aan mijn blog gesleuteld, uitgebreid boodschappen gedaan en een begroting gemaakt voor mijn reis van volgend jaar. Dat was wel even slikken, want het wordt aardig duur. Maar het wordt ook zo vet en het is het waard! :)


[288] Svētdiena 13. novembris // Zondag 13 november
Renaud was vannacht weer niet thuisgekomen, dus ik had het huis lekker voor mij alleen. En dat betekende dat ik muziek kon draaien, meubels kon verplaatsen en kruidige dingen kon koken, zonder gezeik over herrie, troep en stank. Heerlijk. Ik greep mijn kans en heb gelijk lunch en avondeten voor de hele week gemaakt: de koelkast en vriezer zitten weer vol! Ik hoef de komende tijd in ieder geval geen boodschappen meer te doen. Verder heb ik vandaag deze blog geschreven en heb ik een wandeling door Bauska gemaakt. Dat blijft spannend met deze gladheid, maar ik ben overeind gebleven.

Volgende week heb ik weer een gevuld programma en ga ik Sinterklaas vieren in het BJC, Letse onafhankelijkheidsdag vieren in Riga en hopelijk weer een bezoekje brengen aan de spookstad Skrunda-1. Dat wordt leuk!

Jullie lezen het wel weer in de volgende (en hopelijk minder saaie) blog. Atā! :) xx

One Response

  1. mam at · Reply

    Hoi Steef, iid een wat saai blogje :( , maar de boog kan niet altijd gespannen zijn hè? Evengoed weer fijn om te lezen hoe jou (boring) week is geweest. Jammer dat (wederom) jou bezoek niet kwam, gelukkig kon je jezelf nuttig maken met het doen van klusjes die waren blijven liggen :) En heb je nu een wintervoorraad eten in je koel-en vriesvak 😉 De foto`s van wit Bauska zijn een lust voor het oog, maar ik begrijp, een last voor de rest! Gelukkig bieden de warme laarzen van Boukje nog wat comfort. Superlief van haar :) Ben benieuwd naar jou Sinterklaasviering? Wat zullen ze er van vinden hè? Wij bereiden ons voor op een wat ingetogen Sint avond, dit jaar is het plan om het Sint spel te gaan doen. Net effe wat minder werk, en dat komt voor een aantal van ons wel erg goed uit :) Gezellig wordt het evengoed wel! We houden je op de hoogte, facetimen is een mooie oplossing om je er toch effe bij te halen :) Fijne week, gezellige Sint viering en veel plezier in Skrunda-1, voor de derde x :) Dikke kus van mam XXX

Leave a Reply